Кънчо Стойчев: Ако войната в Украйна приключи, политическият живот в Европа и у нас ще се нормализира

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
18:31 / 04.07.2023
994
Определящо за политическата ситуация в България е войната в Украйна, която е буквално да нашата врата. Докато тече, едва ли ще има резки движения, но всички се надяваме час по-скоро да започне да се вижда краят, за да може да се нормализира политическият живот в Европа и у нас. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

По думите му ситуацията не е стабилна: "Настоящото управление се харектеризира с огромна доза безпринципност, себичност и нахалност. Няма никаква яснота как ще бъде управлявана държавата. Правителството може да падне всеки един момент, тъй като няма никакво споразумение как точно се осигурява мнозинството в парламента. Има световна практика пряко противоположни политически сили да работят заедно, но това е свързано винаги с коалиционно споразумение, коалиция и ясното какво точно се прави и поемане на писмена отговорност - какво точно се прави. В момента в България не наблюдаваме нищо от това. Разказва ни се, че цялото управление е в ръцете на ПП-ДБ, които са втора политическа сила и това е абсурдно да се постигне. Те бягат от склюване на писмено споразумение, каквато е демократичната европейска практика за това, че това ще бъде писмено доказателство, че са предали своите избиратели. Няма да могат да се скрият обаче, защото те действително предадоха своите избиратели. Разумното поведение изисква да подпишат коалиционно споразумение и всички ние да знаем за какво точно се договарят и какво точно искат да правят. Виждаме, че това удря на камък - имаше договорен ден вторник да се виждат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", коментира Кънчо Стойчев.

Според социолога наблюдаваме невиждано чудо в политиката: "Втората политическа сила, без да е ясно защо е подкрепяна от първата политическа сила, изцяло излъчва свой кабинет, променя кадрово страната и кара сама влака. Тази "сглобка" няма как да продължи четири години, проблематично е и дали ще продължи и до местните избори".

Виж коментарите (1)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).