Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Купувачите са много по-предпазливи към покупките на имоти "на зелено"
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 09.10.2023Коментари (0)538
©
Сериозната инфлация, промяна на условията по ипотечните кредити, несигурността у купувачите за актуализиране на цените при вече подписани предварителни договори са сред причините за спада на подписаните предварителни договори с над 50%  през 2023 г., посочва Росен Костадинов, управител на агенция за недвижими имоти.

"Повиши се себестойността на жилищата, но доходите на клиентите ни не се увеличиха. Интересът към закупуване на жилище в големите градове обаче остана висок. Забелязва се, че купувачите са станали много по-предпазливи към покупките на имоти "на зелено“, а инвеститорите мислят в насока как клиентът да им се довери, каква добавена стойност извън жилищните площи и строителните материали да предложат в проектите си. Как да подобрят цялостна среда на живот на ползвателите на дадена сграда или комплекс. Все по-голям става интересът към жилищни проекти с напълно различна концептуална идея, които предлагат добавена стойност. Проекти с нестандартната визия и жилищни площи. Много често хората заменят стари жилища за нови в по-модерни сгради, които предлагат по-добра среда на живот и модерна визия", допълва имотният експерт, цитиран от Pariteni.bg.

По думите му в най-динамично развиващите се квартали в София се продават повече проекти, които са различни по визия и концепция и по-търсени от средностатистическите сгради. Повечето купувачи с придобиването на имот задоволяват нуждата си от жилище, докато хората, купуващи имот, за да подобрят социалния си статус, не са масовия случай, но те имат голям интерес именно към такива предложения. Оказва се, че обществото има нужда както от бюджетни, така и от бутикови сгради. Влиянието на социалните мрежи създава култура на поведение. Жилището вече се превръща в емблема на социалния статус, а на него не се гледа само като необходимост. Много хората притежават повече от един имот.

Според статистиката покупките на имоти в цялата страна намаляват. През 4-то тримесечие на 2022 г. броят нa cдeлĸитe намаля c над 7 %. Пpeз първото тpимeceчиe на 2023 г. бpoят нa cдeлĸитe намаля c 9 % на годишна база, през второто тримесечие с 15%.

Голяма част от купувачите търсят имоти извън  града, заради желанието си да живеят в по-добра среда и да подобрят качеството си на живот. Голям процент от клиентите се насочват към затворени комплекси или къщи около София, обясни Костадинов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: