Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любчо Георгиевски: Критикувам македонската политика, но и в България всеки втори е експерт по Македония
Автор: Екип Varna24.bg 20:21 / 24.11.2022Коментари (0)1273
©
"Критикувам македонската политика в Македония, но и в България на някои хора им стана бизнес и професия да говорят по македонски въпроси, всеки втори е експерт по Македония", каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Република Северна Македония по темата напрежението между двете страни и стигматизацията на българите в РСМ.

Той подчерта, че осъжда  екстремизма и агресията над българите в Република Северна Македония и че винаги е бил защитник на приятелството между двата народа, има екстремизъм и от двете страни, както и от двете страни има хора, които се "хранят" от това.

"Без съмнение няма никакво оправдание запалването на клуба "Ванчо Михайлов", а сега и срещу клуб "Цар Борис III", но и от българска страна трябва да има повече такт в начина на отношение към някои процеси в Македония. Надявахме се, че след френското предложение нещата ще се уталожат, но не се получава", каза Георгиевски.

Според бившия македонски министър-председател, някои въпроси - и исторически, и политически,  не са разчистени в България и някой иска да ги внесе в РСМ - като това, че Гоце Делчев е бил социалист, а Цар Борис III  е преследвал симпатизантите му и самия него, че през 1934  той забранява ВМРО на Ванчо Михайлов, който едва се спасява.

"България трябва да реши  да има ли в Македония български клубове или клубове  с такива имена,които ще предизвикат реакция и ще дадат храна на българските неприятели. Трябва да има повече такт. Преди тази ескалация в 15 града имаше български клубове, някои от тях 15-17 години съществуват и няма реакции срещу тях", каза Георгиевски.

Той допълни, че някои български структури трябва да внимават - добра атмосфера ли да се гради,  или искат да дават храна за антибългарските настроения.

"За самите клубове не знам, но когато се говори че македонците са българи, че България и Македония трябва да се обединяват и т.н, това предизвиква ответна реакция. Едно е да се търсят истините и да се решават историческите въпроси в интелектуална дискусия, но е друго с агресивен тон да се говори, с дръзкост, която поражда реакция от Македония и злото расте", допълни той.

Ние накрая можем да подпишем всякакви договори, на хартия можем да сложим всичко, но проблемът е в емоцията на хората, как се чувстват те, стана ясно то думите на Георгиевски.

"Не мога да кажа дали УДБА е стреляла по българския клуб, защото може и да е някой младеж, запален от реториката", каза още той като подчерта, че именно реториката е срината до ниски нива.

По темата защо в РСМ българите са стигматизирани, Любчо Георгиевски каза: "Проблемът е, че македонското общество е най-консервативното общество по темата за декомунизацията. Във всички страни около Македония процесът на декомунизация премина, докато а в РСМ здраво се държат за комунизма и е тежка подвижността на процесите. Ние все още дискутираме за комунисти и фашисти. Декомунизацията в Македония е бавна"

"Тито е все още свещена крава в Македония, а македонските партизани също са свещена крава. Тука с декрет не се променят нещата. В този смисъл е и темата за  стигматизащията, за нея говоря вече 30 години. Познавам процесите и факт е че нещата се развиват бавно", допълни Любчо Георгиевски.




Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: