Любчо Георгиевски: Тeжко e дa cи бълrapин в Maкeдoния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:50 / 29.03.2021
1793
Любчо Георгиевски, президент на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля даде интервю за Би Ти Ви по повод писмата, адресирани до държавното ръководство на България, президента на Република Македония и дипломатическите мисии на САЩ и Европа за нарушените човешки права на македонските българи.

"Тeжко e дa cи бълrapин в Maкeдoния, хич нe e лecнo. Aз съм сe poдил в бившa Юrocлaвия и тaм ни внyшaвaxa, чe cмe мaкедонци. И ниe пpиeхмe, чe cмe мaкeдoнци, a Бългapия e място зa noчивкa. Koлкото повечe ce интepecyвaш и четеш oбaчe, paзбиpaш, чe cи бългapин".

Не знам колко души у нас си дават сметка какво е истинското значение на тези думи?!

Те ясно показват, че етническата трансформация на територията на днешната РС Македония първо не е еднократен акт, а дълъг процес, и второ, той съвсем не е еднопосочен или необратим!

Този извод е констатиран както върху изследвания на емигранти от СР Македония в Западна Европа през 80-те години, през 90-те години непосредствено след обявяването на независимостта на Скопие, а ето че и в наши дни. Аз самият съм живял 4 години в Скопие, общувал съм само с местни и преките ми впечатления са, че повечето хора са наясно с българския си произход.

Затова трябва да работим така, че да не се поддаваме на сърбомакедонистката пропаганда колко много ни били мразили (те точно това искат да ни внушат и за целта използват тролове), а по-скоро да гледаме през философията на притчата за блудния син.

Т.е. освен вторачени в част от миналото, да гледаме и към настоящето с оглед на възможното бъдеще. Не всичко е загубено. Трябват ни само разум, такт, постоянство и търпение, завърши той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Важна промяна относно годишните технически прегледи на колите
Нинова: Искаме на България да спре да се гледа като на втора ръка...
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптикът Янков ни развали мераците за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).