МЕУ след скандала с машините: Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
17:55 / 30.10.2023
542
Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС, включително вътрешните права, които твърдят, че сме нарушили. Това заявиха на брифинг от Министерството на електронното управление във връзка със скандала с машините за гласуване, предаде репортер на "Фокус“.

"Независимо, че ДАНС не фигурира в Изборния кодекс, ние сме съгласували всяка една стъпка с ДАНС. Включително сме изпращали вътрешните права, които те твърдят, че сме нарушили", заяви главният секретар на министерството Ангел Петров.

"Всеки път ние правим така, че да присъстват на всички процедури – и на доверено изграждане, и на предоставяне на публичен код ги каним именно защото ДАНС да може да бъде сигурна, че този процес е контролиран процес", доъпли той.

По думите на заместник-министъра няма как да има манипулации на машинния вот, тъй като всеки гласоподавател може да вида как е управжнил правото си на глас на разписката. 

"Машините за гласуване се удостверяват най-вече от гласоподователя, защото всеки гласоподавател вижда за какво е дал гласа си", заяви Стойнов.

Главният секретар на министерството поясни, че довереното изграждане не е краят на процеса по подготовка на машините за гласуване.

"Има твърдение, че след увереното изграждане нищо повече не може да се прави. Доверенето изграждане е един ритуал, в който една процедура се изпълянва контролирано от експерти на ЦИК. В рамките на тази процедура се създават няколко продукта. В рамките на тази процедура криптогрфският ключ се генерира от членовете на ЦИК.

Най-важният продукт на тази процедура е създаването на инсталационния имимдж или флашка, с която трябва да се инсталират тези 9000 машини. Това означава, че е създаден софтуер, който има уникален "ХЕШ“. Това ДНК го търсим на всяка една машина, визуализираме го на всяка една разписка", заяви говорителят на министерството.  

По думите му ЦИК е институцията, която управлява целия процес - те размножава софтуера, тя контролира инсталирането на машини, а по думите на Ангел Петров ЦИК преценява, че процесът по удостоверяване зависи от инсталацията на софтуера на всички 9000 машини.

Виж коментарите (0)

Още по темата (633):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
15.12.2023 Кметът Коцев в първия си брифинг за медиите: Бе динамичен месец
Още новини от Национални новини:
Николай Марков категоричен: България трябва да спре военната си п...
Тагарев: Румен Радев се присъедини към скептиците в Б9, които зач...
Борисов: Битката е кой да е най-кресливата опозиция
Атанас Зафиров каза кога БСП ще избира нов председател
Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обр...
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).