Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Малко над 560 лева струва животът ни през декември
Автор: Екип Varna24.bg 17:29 / 30.01.2015Коментари (1)1626
© Varna24.bg
В края на 2014 г. стойността на издръжката на живот достигна до 561,88 лв. на човек от 4-членно домакинство. За да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходите на това домакинство трябва са около 2247 лв., съобщават от КНСБ.

На годишна база се отчита намаление на темпа на нарастване на издръжката на живот. Това се дължи на няколко фактора. Един от тях е намалението на цените на електроенергията на три пъти за периода 2013-2014 г. В последното тримесечие на 2014-а обаче ефектът от намалението се елиминира след увеличаването на цените през юли и октомври. Сред останалите фактори са понижението на цените на международните борси и стихващите темпове на резки промени на цените на захарта, маслодайния слънчоглед и олиото; ниската инфлация в страните от ЕС, както и нарастването на крайното индивидуално потребление.

Цени на храните

При хранителните стоки се отчита спад спрямо предходното тримесечие. Съществено влияние за задържане на цените не само в България, но и в други европейски страни, имат и цените на международните борси. В края на 2014 г. са поскъпнали кафето, зеленчуците, хлябът, а са поевтинели олиото, захарта, плодовете и месото.

Цени на нехранителните стоки

Темпът на нарастване на издръжката на живота се дължи и на нехранителните стоки. Увеличение на цените се наблюдава при услугите, свързани с образованието, в облеклото, отоплението и електроенергията, както и хотелиерските услуги. Намаление на цените пък се отчита в сферата на транспорта и съобщенията, като това не включва горивата, които поевтиняват.

Бюджет на домакинствата

Данните на НСИ показват, че средномесечният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. намалява и достига среден размер около 398 лв. Най-силно са намалели източниците на доходи от работна заплата, извън работна заплата, обезщетения за безработни и от собственост. 52.3% от домакинствата в страната живеят с до 340 лв. на човек, 28.4% - с от 341 до 562 лв. на човек, 25.8% - с до 251 лв. на човек, 19.3% - с над издръжката на живот от 562 лв. на човек. Така се запазва тенденцията, наложила се вече втора година, около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота.

Динамика на средната работна заплата (СРЗ)

Данните за СРЗ по тримесечия показват, че през целия анализиран период е налице номинално нарастване едва с 2.3% на годишна база. Вече се наблюдава практиката за освобождаване на по-квалифицирани работници и назначаването на тяхно място на лица с по-ниски работни заплати. Така същите средствата за работната заплата се разпределят на оставащите наети лица. В 16.7% от общо 96 икономически дейности се наблюдава последователен годишен спад на работната заплата, като при някои от тях е съпроводен с траен спад и на наетите лица. Като пример за такива дейности са "Воден транспорт", "Операции с недвижими имоти", "Даване под наем и операции с лизинг".

В някои браншове са налице индикатори за действително повишение на работните заплати, при това при нарастващ брой на наетия персонал. Такива случаи се наблюдават в дейностите "Производство на лекарствени вещества и продукти", "Производство на основни метали", "Производство на превозни средства", "Ремонт и инсталиране на машини и оборудване".

Източник: Нова тв









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това без ток и храна явно е смятано :D
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: