Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Манфред Вебер подкрепи проф. Герджиков за балотажа
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 19.11.2021Коментари (0)792
©
"Бъдещият президент на България ще е фактор не само за политическа стабилност и обединението на нацията, но и за отстояване на националните интереси във външната политика и съхраняване на евро-атлантическата ориентация“. Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков във видеоразговор с Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Манфред Вебер подкрепи проф. Анастас Герджиков за изборите за президент. "Вие сте наистина независим човек и се кандидатирате за президент, за да получи страната ви най-доброто управление. Вие сте готов да поемете отговорност и показвате на хората, че има алтернатива, която да повлияе на икономиката и да доведе до увеличаване на доходите. Това е напълно възможно за България и за бъдещето ѝ. Вие сте кандидат, който се опитва да предложи истинско върховенство на закона и проевропейски подход за страната“, каза председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент на Анастас Герджиков.

На срещата двамата обсъдиха важността на резултата от президентските избори в България, както за партиите от десния политически спектър в страната, така и за Европейската народна партия. Според тях гарантирането на свободния избор и запазването на демокрацията в страната трябва да бъдат от първостепенна важност. По време на разговора бяха дискутирани тревожната ситуация в България, вариантите за изход от политическата, здравната и ценовата криза и възможностите за съставяне на правителство, след изборите на 14 ноември. Манфред Вебер подчерта значимостта на ролята на бъдещия президент за политическата стабилност на страната.

Какви са необходимите законодателни и конституционни промени в България и какво би предприел, ако спечели изборите, очерта проф. Герджиков. Според него президентската институция категорично трябва да се превърне в територия за диалог и търсене на съгласие за постигане на мнозинство за важни реформи. В разговора беше засегната и важната тема за съдебната реформа и необходимостта от възстановяване на върховенството на закона и усещането за справедливост.

Проф. Герджиков сподели с Вебер, че има намеса на полицията по време на предизборната кампания със сплашване на активисти и симпатизанти на партии и избиратели. Той посочи също, че пресконференцията на вътрешния министър дни преди балотажа относно опит за намеса на Турция на изборите у нас, са довели до нагнетяване на напрежение.

Според него вотът в неделя е изключително важен, защото от това ще зависи дали България ще бъде демократична държава и какъв ще бъде стилът на политиката, която ще се води от "Дондуков“ 2. "От бъдещия президент до голяма степен ще зависи ще има ли спокойствие в страната, ще има ли поле за диалог между политическите сили за реформите, които трябва да бъдат осъществени и ще се намерят ли варианти за изход от кризите. Ако аз спечеля изборите, ще направя всичко възможно политическите сили да загърбят разделението и да търсят консенсус около промените, които са важни за обществото, в това число и съдебната реформа. Ще организирам дискусии с експерти и политици за идеите и нагласите, свързани с промени в Конституцията, които са невъзможни без мнозинство от две трети в парламента. Ако бъде постигнато мнозинство съм готов да бъда инициатор на такива промени“, каза още проф. Герджиков.

Кандидатът за президент отново потвърди, че евро-атлантическата ориентация на страната ни няма алтернатива и България ще продължава да изпълнява ангажиментите си като уважаван и равностоен член на Европейския съюз и НАТО.

Освен европейската подкрепа, още няколко партии го подкрепиха за втори тур. С официална декларация 115-годишната Радикалдемократическа партия обяви, че застава зад кандидат-президентската двойка Герджиков-Митева за балотажа. Призив към членовете и симпатизантите си да гласуват с бюлетина № 15 отправиха и ПП Български Демократически форум и други партии.



Още по темата: общо новини по темата: 259
04.07.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: