Местан разкритикува Радев, че поздравил патриарха, но не и мюфтията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (23)
17:30 / 19.01.2017
4851
Обвинение, че не е действал като президент на всички българи и не е поздравил освен патриарха и главния мюфтия отправи лидерът на ДОСТ Лютви Местан в отворено писмо до медиите. В него той напомня, че не е гласувал за Румен Радев

"Силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. 

Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви - не го направихте", пише Местан. 

Той напомня на Радев, че съгласно конституцията традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание, но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. А и религиозните институции били отделени от държавата. 

"Независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", завършва писмото си Местан.

Виж коментарите (23)

Още по темата (233):
29.07.2017 Бойко Борисов във Варна: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!
18.02.2017 Експерт по сигурността: Ще превърнат Радев в парцалена кукла
25.01.2017 Румен Радев изпрати писмо до Доналд Тръмп
23.01.2017 Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава
19.01.2017 Ето я първата реч на новия български президент
19.01.2017 Румен Радев положи клетва като президент на България
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).