Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мила родна действителност или как се отглежда дете със 700 лв. заплата
Автор: Екип Varna24.bg 17:35 / 24.07.2022Коментари (0)891
© Нова тв
Според статистиката около четвърт от населението на България получава под 1 000 лева месечно. На фона на тази тенденция стана ясно още, че въпреки инфлацията през последните месеци, близо 45% от трудещите се не са получили увеличение или то е между 5 и 10%, предава Нова.

Галя Младенова сама се грижи за 11-годишната си дъщеря и болния си баща. Получава минимална работна заплата и това я нарежда сред онази ¼ от работещото население, което според последните проучвания получава под 1 000 лева месечно. Смята обаче, че в Северозапада работещите бедни са много повече като процент.

Половината жители на родното ѝ село Лиляче емигрирали в чужбина и това го нарежда на едно от първите места като селище в района с най-много гастарбайтери, а причините са ясни - липсата на работа или на добре платена такава.

Младенова владее четири чужди езика и би могла да се справи отлично в чужбина, но иска дъщеричката ѝ да завърши българско училище, в каквото тя самата е учила, а и няма кой да се грижи за болния ѝ баща. Затова стриктно пресмята своите 710 лева месечно.

"За най-належащите неща. Дори и не са и достатъчни. За сметките, за храна и за детето, но казвам пак - невинаги стигат. Слава Богу, баща ми получава пенсия. Живеем заедно, но и на него не мога да разчитам, защото и той си има разходи - купува скъпоструващи лекарства, инвалид е", обясни тя.

Най-голямото изпитание за тримата обаче е наближаващата зима. За храната ще си помогнат със зеленчуците, които Галя сама отглежда в градината си, но дървата за отопление са под сериозен въпрос.

"Не сме готови, не сме купили. Кубикът е 120 лева. С рязане, прекарване, цепене - 150 лв. На нас ни трябват най-малко 12 кубика, което е около 2 000 лева грубо", посочи Младенова.  

За да ги имат не трябва да харчат нито лев от нейната заплата цели три месеца, което е невъзможно най-малкото заради детето, сметките и храната. А ако дървата продължават да поскъпват, положението ще стане още по-сериозно и това поставя Галя пред сериозно изпитание, върху което тя мисли буквално всеки ден и се надява да намери вариант.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: