Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милиардер от САЩ ще връща ограбени антики на България
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 08.12.2021Коментари (0)792
©
Американски милиардер получи доживотна забрана да купува и колекционира антики, след като разследване установи, че по-голямата част от притежаваните от него вещи са били заграбени и незаконно изнесени от страните, на които принадлежат, съобщи Би Би Си. 

В колекцията на Майкъл Стейнхард досега са идентифицирани и върнати 180 културни ценности на стойност 70 милиона долара, принадлежащи на 11 държави, главно Гърция, Италия, България, Ливан, Йордания, Египет, Израел и Сирия, обяви прокуратурата. Те вече са предадени на прокуратурата, която няма да отправи обвинения и да му търси наказателна отговорност. Това са условията на сделката между защитата на 81-годишния Стайнхард и Окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, финализирана в понеделник, предава "Сега".

Прокуратурата започна разследването преди няколко години след като стана ясно, че ливанска статуя, която Стайнхард е заел на Музея Метрополитън, е била незаконно изнесена от Ливан, също както и много други артефакти без обявен произход, които Стайнхард е натрупал през годините, предимно от страни от Близкия изток. Съобщено бе и, помощ на американските власти са оказали и правораздавателните органи в 11-те страни, от които са били изнесени, включително и България.

Забраната за експерта по хедж фондове да притежава антики е първата по рода си, съобщиха от прокуратурата. 

Сред експонатите, които е Стайнхард е предал, са ритон с форма на еленова глава — датиран от 400 г. пр. н. е., на стойност 3,5 млн долара, както и ларнакс — критски съд, ковчег за  съхраняване на човешки останки на 3000 години. Той е закупен от известен трафикант през 2016 г., твърдят прокурорите.

Обявявайки предаването на антиките, окръжният прокурор на Манхатън Сай Ванс-младши каза, че г-н Стайнхард "е проявявал хищнически апетит към ограбени културно-исторически ценности, без да се притеснява за законността на действията си и легитимността на предметите, които е купил и продал, или тежките културни щети, които е причинил на различни страни". 

Иззетите вещи са били изнесени контрабандно от 11 различни държави, преди да попаднат на международния пазар на археологически ценности, е установила още окръжната прокуратура на Манхатън .

Адвокатите на Стайнхард заявиха, че той е доволен, че разследването е приключило, а "предметите, неправомерно изнесени от други хора, ще бъдат върнати в родните им страни“.

Те добавиха, че инвеститорът може да търси обезщетение от дилърите, които той твърди,че са го подвели относно произхода на закупените от него артикули.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: