Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Илин Димитров обсъди предстоящо бизнес посещение на делегация от Саудитска Арабия
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 01.12.2022Коментари (0)748
©
Министър Димитров обсъди предстоящо бизнес посещение на делегация от Саудитска Арабия. Това се случи по време на глобална лидерска среща на върха на Световния съвет за пътуване и туризъм, предадоха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за пътуване и туризъм (World Travel & Tourism Council - WTTC) протече изключително динамично, изпълнен с ползотворни срещи и интересни дискусионни панели.

Един от акцентите в разговорите бе обучението на кадрите в туризма, а мотото на WTTC – развитие чрез обучение, показа отношението и фокуса към темата квалификация и самоусъвършенстване – като непрекъснат процес, част от професионалното израстване на всеки, ангажиран в сектора – от сервитьор, през министър до принц, а в случая принцеса, както отбеляза министър Димитров.

По думите му, България съзнава, че в следващите години трябва да инвестира значителен ресурс в кадрите в туризма. Те очевидно трябва да притежават отлични дигитални умения, за да отговорят на нуждите на потребителя. И това е глобален процес, който изцяло променя съвременния туризъм като услуга и практики. "Европа, която е водеща световна дестинация в туризма, обяви 2023 година като година на уменията. Ние ще работим съвместно с WTTC, със Световна организация по туризъм към ООН (СОТ), както и с много други глобални организации в посока развитието на успешни политики за подобряване на качеството на кадрите в сектора“, подчерта министър Димитров.

В рамките на форума и в продължение на разговора с принцеса Хайфа Ал Сауд, българският министър проведе двустранна среща с Н. Пр. Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудитска Арабия. Двамата обсъдиха отправената българска покана за посещение през февруари заедно с бизнес делегация и перспективите за двустранно развитие на туризма и инвестициите през 2023 година. Със заявката си за достигане на 120 млн. туристи годишно до 2030 година, домакинът Саудитска Арабия ясно показа по време на форума, че иска да е водеща страна в региона.

И във втория ден на форума министър Илин Димитров проведе в кулоарите поредица от двустранни срещи.

Той се срещна с Марк Кийм, заместник помощник-секретар по пътуване и туризъм на САЩ. Сред основните теми, към които събеседникът му прояви интерес, бяха дентален и приключенски туризъм. Министър Илин Димитров отбеляза, че България има прекрасни примери за подобни успешни практики в някои български курорти като Св. Св. Константин и Елена, особено що се отнася до медицински и дентален туризъм. Двамата изразиха съгласие, че в двустранните отношения има огромен потенциал за увеличаване на туристопотока. В годините преди глобалната пандемия над 150 хил. американци са посещавали страната ни за отдих и почивка. Само за първите девет месеца от 2022 г. броят им е близо 66 600, което е с 67% ръст спрямо миналата 2021 г.

Министър Илин Димитров разговаря и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа агенция. Двамата обсъдиха конкретни инициативи и съвместни действия за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на туризма и насърчаване на туристообмена, особено в сферата на културно-историческия и СПА туризма.

За Япония един от най-добрите посланици в туризма е прочутият българин Котоошу, сега известен като Наруто, а държавата ни е добре позната за японците. Двамата коментираха възможностите за двустранен туризъм, отбелязвайки факта, че Япония е потенциално голям пазар и изисква огромни инвестиции.

Друга среща от програмата на министъра беше тази с Христина Гарсия Фраско, секретар по туризъм на Филипините. "Можем да споделим опит с филипинците чрез онлайн преподаване относно обслужването на гости, тъй като те са много добри в това“, коментира след срещата министър Димитров.

А след среща с популярния телевизионен водещ по CBS Питър Грийнбърг, министър Димитров съобщи новината, че американският журналист е почитател на България и има намерението да направи телевизионна поредица, посветена на страната ни, с работното заглавие "Скритата България“ - "Hidden Bulgaria".

Поредицата работни срещи приключи с разговор с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, на който бе обсъдено домакинството на страната ни на регионалната комисия “Европа" към Световна организация по туризъм. Това е важно събитие, което ще се проведе в България, посочи министър Димитров. Двамата с генералния секретар планираха и евентуалните дати – в края на април или началото на май 2023 г.

На форума, събрал ключови фигури в туризма от 52 страни от различни краища на света, министърът изтъкна, че България е държава с над 1300 години история и нашите чуждестранни гости могат да се насладят на над 43 000 културни обекти, паметници и артефакти, като по този показател сме трети в Европа след Италия и Гърция.

В подкрепа на това свое послание, министър Димитров подари на участниците в двустранните си срещи умалени копия на едни от най-знаковите древни български златни съкровища – ясен знак и препратка към богатото наследство на земите ни, което е и отправна точка за културно-историческия туризъм в България. "В Саудитска Арабия твърдят, че една от най-старите златни мини е при тях – на 4500 години, но сега имат копия на съкровища отпреди 6500 години“, коментира министър Димитров.

Министърът благодари на българските дипломати за оказаното съдействие и свършената огромна по обем работа по организацията и подготовката на българското участие - Върбан Бенишев, временно управляващ посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия и на търговското аташе Петър Мойсов, ръководител СТИВ в мисията ни в Рияд.

Следващото събитие на WTTC ще се състои през 2023 година в Руанда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Борба за влияние в Близкия Изток
Закупуване на самолети F-16
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (583) 19%
Пълна трагедия (1622) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: