Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Комитова с важно решение за временното ръководство на "Автомагистрали"
Автор: Екип Varna24.bg 13:56 / 27.06.2021Коментари (0)1808
©
В понеделник отново внасяме документи за назначаването на временно ръководство на "Автомагистрали“ в Агенцията по вписванията. Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР министърът регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Тя посочи, че се иска вписването на временно ръководство от трима души в дните до 5 юли, когато предстои провеждане на конкурс за постоянно ръководство на дружеството, което ще се състои от петима души. "Конкурсът е обявен, хората, които искат да участват, си подготвят документите. Аз просто искам дружеството да се управлява от временно ръководство от трима души за 15 дни. На 22 юни подадохме документи в Агенцията по вписванията. Още същия ден постъпва искова молба от г-н Стоян Беличев и още същия ден съдия Мария Вранеску е отказала това вписване. На 24 юни отново подаваме документите, но на 25 юни, пак с искова молба на г-н Беличев, пак съдия Вранеску спира вписването. Разбрахме, че тя е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие“, обясни министърът. "Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, не мога да си обясня как става това в съдебната система на случаен принцип. Явно българската съдебна система може да работи и много бързо с взимане на решение в рамките на деня“, заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали“ Стоян Беличев явно е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата. "Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена да сложа временно ръководство. Не разбирам обаче защо не са разтревожени, че 2 млрд.лв. са раздадени от "Автомагистрали“ на избрани фирми без никакъв конкурс. Тук виждам двоен стандарт. Ако г-н Беличев се разболее и излезе по-дълго в болничен, няма ли право регионалният министър да назначи временно ръководство? Според вижданията на съдията г-н Беличев няма право и да се разболява. Освен това срещу г-н Беличев от 3 юни върви и прокурорска проверка за длъжностно лице, умишлено не положило достатъчно грижи за стопанисване, управление и ръководене на възложената му работа, от което са настъпили достатъчно вреди. Очевидно това не го тревожи. Смята се, че е много безценен“, коментира още регионалният министър.

По случая "Артекс“ и протестите на фирмата министър Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на "Златен век“ е изтекло 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян. Това се знае от всички страни, включително и от инвеститорите. Според министърът едно от възможните решения на казуса е "Артекс“ да поиска от Столична община съвсем ново разрешение за строеж, след заплащане на нужните такси, за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията. Те обаче решават да водят съдебни дела. "Съдебните дела по-бързо ли ще приключат от един месец? Те през цялото време крещят по медиите, че ще водят съдебни дела“, коментира тя. Втори изход арх. Комитова очерта с промени в Закона за устройството на територията, които да приеме следващото правителство. Там ще се прецизират сроковете и ще се решат въпросите с много други строежи първа и втора категория.

Относно бъдещата национална детска болница министър Комитова обясни, че през 2004 г. Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва. През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. обаче е последвал търг за реконструкция на старата сграда. "Съгласно действащия ПУП в МРРБ можем да издадем виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси, информира още министърът. "Ще работим, за да си завършат работата по договорите. Много фирми работят по проекти, по договори от преди нас, имат претенции за заплащане на работата. Всеки ден зам.-министър Тодор Анастасов и шефа на АПИ на място проверяват качеството. Заплаща се само за качествено и количествено свършена работа. 600 млн.лв. ще се платят само след проверки“, категорична без Комитова. Тя подчерта, че няма отпор срещу министерството от КСБ.

Според министър Комитова превантивна борба с корупцията в строителството може да има с премахване на инженеринга при изграждане на стандартни обекти. Няма да се дават и вече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

Министър Комитова посочи, че е далеч от реваншизъм и уволнения. "В МРРБ работят 4000 души, а аз съм сменила само ръководството на АПИ. Аз работя за прозрачност, защото заварих много питания от медии, депутати от 44-то и 45-то Народно събрание. Ние бяхме длъжни да отговорим, а всички проверки са по документи и с факти“, обясни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: