Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на културата: През последните две години бюджетът за превод на българска литература е увеличен двойно
Автор: Екип Varna24.bg 15:37 / 27.04.2023Коментари (0)538
© МК
Министърът на културата Найден Тодоров откри официално Националния щанд на България в рамките на Международния панаир на книгата в Лайпциг, съобщиха от пресцентъра на министерството. На събитието освен многобройна публика присъстваха редица български издатели и преводачи.

На България бе дадена думата в качеството ни на най-младия член на "Традуки“, изказване имаше и от най-стария член на организацията – Словения.

В словото си по време на откриването министър Тодоров сподели, че за страната ни е чест да бъде част от голямото семейство на "Традуки“ - международен проект, използващ многостранен и наднационален подход, който обръща поглед не само към обмена между немскоезичната литература и тази на страните от Югоизточна Европа, но и към литературния обмен в рамките на Югоизточна Европа.

"Още от самото си създаване Европейската литературна мрежа подкрепя издаването на български автори в германоезичните страни и държавите от Югоизточна Европа, дава възможност на читателите от България и от чужбина да се запознаят с достиженията на националните ни литератури“, посочи министър Тодоров. Той оцени присъединяването ни като официален партньор на "Традуки“ през 2018 г. като огромна стъпка за България, която ни и е осигурила възможност да участваме още по-пълноценно в тази толкова важна и необходима мисия, с която мрежата се е заела. Министър Тодоров изрази надеждата си, че страната ни ще се завърне трайно на този престижен панаир.

Българският министър на културата сподели, че изключително ярко е прозвучало словото, което е произнесла вчера на откриването на Панаира руската авторка Мария Степанова и в което е била категорична, че насилието носи вреди на човешкия живот във всякакъв план.

"Идеята ни да покажем книгите на едни от най-достойните представители на литературата ни на българския щанд е една прекрасна възможност да запознаем германската публика, както и всички гости и литературни професионалисти на панаира в Лайпциг, със силата на словото и красотата на съвременната българска литература“, допълни министърът на културата.

По думите му подкрепата на преводите и издаването на книги, резидентските програми, литературните фестивали, програмите за мобилност на писателите и преводачите, популяризирането на най-добрите достижения на литературите от Югоизточна Европа, ни доближават до една цел – да изградим общност, обединена в многообразието си, в споделяне на идеи и вдъхновение, където заедно градим нашето мирно бъдеще.

Друга важна тема, по която говори министър Тодоров, е насърчаването на младите хора да четат. В тази връзка той подчерта, че е изключително важен примерът, който възрастните дават.

В заключение министър Тодоров цитира носителя на Нобелова награда за литература Елиас Канети, роден в България: "Задачата на писателя се заключава в усилието да държи отворени проходите между хората.". "Нека държим тези проходи винаги отворени между нас!“, бе пожеланието, което министър Тодоров отправи към организаторите, участниците и гостите на Панаира и на Националния ни щанд.

Преди откриването министър Тодоров имаше среща с г-жа Ана Бергман - изпълнителен директор на Федерацията на европейските издатели. На срещата присъства и председателката на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за подпомагане на литературата, като Найден Тодоров подчерта, че Министерството на културата подкрепя всички дейности и инициативи в помощ на книгите, литературата, превода и ограмотяването и работи в тясно сътрудничество с Асоциация "Българска книга“. Сподели, че през последните две години бюджетът за превод на българска литература е увеличен двойно. Министър Тодоров каза още, че през последната година ведомството му си е поставило като приоритет редица дейности, свързани с подкрепата на книжния сектор. Сред тях: хармонизиране на законовата уредба, свързана с авторското право, включително интернет пиратство и геоблокиране; работа в платформата за авторско съдържание “Agoratheka" (платформа за легално творческо съдържание, в която се включват всички културни и творчески индустрии); работа в партньорство заедно с АБК за отделяне на средства на глава от населението за закупуване на нови книги. Той разказа и за програмите за финансиране на издаването на нови книги и подпомагане на библиотеките за обновяване на фондовете им, които Министерството на културата обявява всяка година. Наред това във фокуса на работата е и популяризирането на българската книга в чужбина и на други престижни панаири, като тези във Франкфурт, Болоня, Гуадалахара; подкрепа на литературните фестивали в България – Софийски литературен фестивал, Софийски литературен фестивал за деца и младежи; подпомагане на най-престижните литературни награди – "Христо Г. Данов“ и "Перото“; подкрепа за издаване на български литературни каталози.

Министър Тодоров информира г-жа Бергман, че през 2024 г. България ще бъде част от Наградата на Европейския съюз за литература (EUPL), като годишно десетки държави кандидатстват с номинации. Предстои създаването на Национално жури, което да избере и одобри българската номинация. Планираме да посочим национална институция, която да организира и управлява този процес.

По-късно днес в Берлин министър Тодоров ще проведе работен разговор и с г-жа Катрин Буде – председател на комисията по въпросите на културата и медиите в Бундестага.

В утрешния 28 април министър Тодоров ще има работни срещи с проф. Андреас Шулц – генерален директор на "Гевандхаус“ – Лайпциг, както и с г-н Оливер Циле – директор на Лайпцигския панаир на книгата. Кулминацията на деня ще бъде представянето на Георги Господинов от 16.30 ч. местно време, както и церемонията по обявяване на литературната награда на ЕС, която е с начален час 17 ч.

Снощи бе официалното откриване на Лайпцигския панаир на книгата в залата на филхармонията “Gewandhaus". Панаирът беше открит с изпълнение на Шеста симфония на Франц Шуберт под диригентството на Херберт Бломщет. Във встъпителното слово на кмета на Лайпциг г-н Буркхард Юнг министър Найден Тодоров беше специално приветстван с добре дошъл.

По-късно министър Тодоров имаше срещи с държавния министър на културата и медиите на Федерална Република Германия, г-жа Клаудия Рот, както и с г-н Михаeл Кречмер – министър-председател на Федерална провинция Саксония.

Българският министър на културата специално поздрави и писателката Мария Степанова, която стана носителка на наградата за европейско разбирателство на Лайпцигския панаир на книгата за 2023 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: