Министърът на културата се срещна с посланика на Република Австрия у нас

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
16:39 / 24.02.2023
679
Министърът на културата Найден Тодоров проведе днес среща с Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас. В срещата участва и началникът на кабинета на министъра доц. д-р Борис Данаилов, информираха от пресцентъра на ведомството.

В началото на разговора Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом поздрави Найден Тодоров за отговорния пост, който той пое, като шеговито отбеляза, че Виенският бал в София е загубил своя диригент, но България е спечелила министър. От своя страна министър Тодоров сподели отличните си лични впечатления от доброто ни сътрудничество в областта на музиката и изрази задоволството си, че сега могат да бъдат набелязани и още области за по-тясно и също така ползотворно културно сътрудничество между страните ни. Участие във фестивали, обмен на изложби, литературни проекти, представяне на съвременни творци, резиденции на млади артисти, участие в симпозиуми по скулптура и програмиране на събития във връзка с предстоящата програма, която Австрия изготвя за Дунавския регион, бяха сред очертаните възможности за сътрудничество. Към тях посланик Икич-Бьом добави и междурелигиозния и междукултурния диалог, мултилатералните проекти в рамките на ЕС, както и поставянето на фокус върху жените в изкуството. От своя страна министър Тодоров предложи да се организират и културни събития, които включват паралелно по няколко различни изкуства, защото в съвременния свят това отдавна е тенденция.

Министър Тодоров и Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом се обединиха и около необходимостта от планирането и на дългосрочни съвместни инициативи от взаимен интерес. В тази връзка министър Тодоров отбеляза ключовото значение, което България отдава на Програмата за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта между правителствата на България и Австрия и изрази желанието ни за преподписването ѝ за нов период.

В края на разговора министър Тодоров и посланик Икич-Бьом изразиха задоволството си от тази първа между двамата среща, на която бяха набелязани плановете за културното ни сътрудничество.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).