Миньори обявиха гладна стачка, заканват се да отидат пред Парламента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:04 / 22.03.2017
864
Миньорите от рудника за добив на манган в Оброчище обявиха гладна стачка. Те протестират втора седмица, но до момента не са успели да се срещнат с ръководството на мината, съобщава "Труд". 

Собственик на рудника е държавата, а фирмата "Евроманган" АД притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище. 

Протестите на миньорите започнаха преди 12 дни с искане за увеличение на заплатите им и редовното изплащане на ваучерите и месечните им възнаграждения. 

От днес тяхното основно искане е мината да бъде запазена, а концесионерът - сменен. По думите им вследствие на недопускането им до мината, тя е започнала да се наводнява, тъй като работата в нея е спряна от дни. 

"Ако ще затварят рудника, да си отидат. Този концесионер, който не е изряден отникъде, стои на държавна територия, на държавно богатство, което е четвърто в света, първо в Европа и е за милиарди", заявиха те. 

Миньорите дават срок до петък за реакция от страна на ръководството на мината. Следващият им ход ще бъде протест пред сградата на Парламента в София.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).