Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много тревожна статистика за населението: Психичните разстройства нарастват
Автор: Екип Varna24.bg 22:10 / 17.06.2022Коментари (0)877
©
Според последните данни на ООН близо един милиард души по света страдат от някаква форма на психично разстройство - поразителна цифра, която е още по-тревожна, ако вземете предвид, че включва около един на всеки седем тийнейджъри.

През първата година от пандемията COVID-19 процентът на често срещани състояния като депресия и тревожност се е увеличил с повече от 25 процента, съобщи здравната агенция на ООН (СЗО) в петък.

В най-големия си преглед на психичното здраве от началото на века Световната здравна организация призова повече страни да се справят с влошаващите се условия.

СЗО предложи примери за добри практики, които трябва да бъдат приложени възможно най-бързо, като се признае важната роля, която психичното здраве играе за положителното и устойчиво развитие на всички нива.

"Животът на всеки докосва някого с психично здраве", каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. "Доброто психично здраве означава добро физическо здраве и този нов доклад дава убедителни аргументи за промяна.

"Неразривните връзки между психичното здраве и общественото здраве, правата на човека и социално-икономическото развитие означават, че трансформирането на политиката и практиката в областта на психичното здраве може да донесе реални, съществени ползи за индивиди, общности и държави навсякъде. Инвестицията в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички."

Дори преди да удари COVID-19, само малка част от хората, нуждаещи се от помощ, са имали достъп до ефективно, достъпно и качествено лечение на психичното здраве, каза СЗО, цитирайки най-новите налични глобални данни от 2019 г.

Например, повече от 70 на сто от страдащите от психоза по света не получават необходимата помощ, каза агенцията на ООН.

Разликата между богатите и бедните нации подчертава неравния достъп до здравеопазване, тъй като седем от 10 души с психоза се лекуват в страни с високи доходи, в сравнение със само 12 процента в страните с ниски доходи.

Ситуацията е по-драматична за случаите на депресия, каза СЗО, като посочи пропуските в помощта във всички страни - включително тези с високи доходи - където само една трета от хората, които страдат от депресия, получават официални грижи за психичното здраве.

И въпреки че страните с високи доходи предлагат "минимално адекватно" лечение на депресия в 23 процента от случаите, това пада до едва три процента в страните с ниски и по-ниски средни доходи.

"Трябва да трансформираме нашите нагласи, действия и подходи за насърчаване и защита на психичното здраве, както и за осигуряване и грижа за нуждаещите се", каза Тедрос.

"Можем и трябва да направим това чрез трансформиране на средата, която влияе на психичното ни здраве и чрез разработване на услуги за психично здраве в общността, способни да постигнат универсално здравно покритие за психичното здраве".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: