Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж с открадната самоличност осъмна с десетки хиляди лева дългове
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 29.11.2011Коментари (3)3511
©
Мъж с открадната самоличност осъмна с десетки хиляди лева дългове. Неговите данни са изнесени от банков клон и с тях са извършени огромни злоупотреби. От негово име е купувана техника на кредит и гориво за общата сума от 34 хиляди лева.

Кошмарът за Матей Савов започва преди две години и половина, когато един ден архитектът отива в банката за да поднови депозита си. На гишето разбира, че сметките са му блокирани, а операциите по тях са невъзможни.

"И никой в продължение на 40 мин. нищо не може да ми каже, защо са блокирани, докато най- накрая са появи директорът на банката и каза, че е направен опит да бъдат изтеглени пари от моите сметки с фалшива лична карта, която не са хванали. След така много настоятелно от моя страна искане да получа повече информация, оттам ме препратиха към ГД БОП", разказва Савов.

От срещата му със служителите на ГД БОП в София разбира, че самоличността му е открадната. Мъж с фалшива лична карта - с неговите данни, се опитал да изтегли големи суми пари. Там в полицията архитект Савов вижда копието на фалшивата лична карта.

"Абсолютно същата, снимката е различна. На снимката е едно лице с мургав произход, с мустаци, подписът е различен и Славов. Вместо Савов е написано Славов, една буква Л", допълва архитектът.

Буквата "л" обаче е без значение, защото ЕГН- то се оказва същото. Това развързва ръцете на измамника.

"Отделно пък същото лице е успяло да извади от Бургас от Агенцията по вписванията актуално състояние на фирмата и отишло в Шел, там е сключило договор, с който е заредил гориво за около 13 000 лв. Общата сума за това, което знам и за което съм получил някакви документи, е около 30 000 лева:, казва още потърпевшият.

След още няколко месеца към Матей Савов заваляват призовки от съда в Несебър и в Бургас. Причината - престъпленията, извършени с фалшивата лична карта са регистрирани на територията на Бургаска област. От полицията в Бургас му обясняват, че лицето е задържано.

В опит да разбере подробности около откраднатата му самоличност Савов се натъква на потресаващи изводи

"От полицията ми казаха, че така е станало, и че трябва да бъда спокоен, защото не съм само аз, т.е. има и други хора, които не са никак малко, и аз изобщо не съм потърпевш, защото нищо не ми е взето. Има хора, които са загубили по 400- 500 хиляди лева", разказва мъжът.

Архитектът научава и други подробности. Самоличността му е открадната от клон на банката в София. Замесено е вътрешно лице, изнесло данните чрез мобилния си телефон.

"От самата банка в която съм имал кредит, откраднат е масив, заедно с информация за сметките, защото моите сметки към онзи момент не бяха никак малки и съответно информация за фотокопие на кредита карта. Всичко, което е необходимо", твърди Савов.

Той разполага с официални документи, че самоличността му е открадната и престъпленията са извършени от друго лице, но негативите, които понася не стихват. Тормозят го фирми за събиране на дългове. Звънят на съдружниците му, за да разпитват за неговото благосъстояние. Мъжът не може и да рефинансира кредит в друга банка, от огромно значение за бизнеса му. Оттам му обясняват, че е попаднал в черния списък на длъжниците и че трябва да изминат минимум пет години, за да изтрият името му от каталога.

"Моят бизнес е такъв, че ми е необходим кредит. Също не мога да тегля каквато и да е банкова гаранция от която и да е банка. Участвам в търгове и в много от търговете се изисква банкова гаранция, това не мога да го правя", жалва се архитектът.

Савов е имал два заема, които обаче е плащал редовно

Като коректен платец се обърнал към БНБ с молба да му изпратят кредитното досие. От там обаче получава документ, в който вижда, че задълженията на престъпника висят на негов гръб.

"БНБ тя не носи отговорност за този кредитен регистър, за съдържанието на тези кредити", казва Савов.

И отново парадокс. Плика от БНБ е адресиран до лицето Савов. Разпечатката вътре обаче, се отнася за Славов. Мъжът е възмутен, че дори и институция като народната банка допуска подобни двусмислия, при това доказани като престъпление, извършено от друго лице.

Междувременно Савов опитва да обясни ситуацията на бирниците, но не среща разбиране.

Зад тези терзания на архитекта стои ромът Милко Стоянов. Оказва се с опит в банковите измами. Зад гърба си има шест случая на открадната самоличност - във Варна, Бургас, Несебър и София.

"Депозите обикновено са от около 100 - два депозита от 50, или общо 100 хиляди лева на човек. Т.е. първите пет измами, които извършва февруари месец, изтегля около 452 000 лева. След това има един период на затишие, лицето изчезва в друга държава, понеже при единия от опитите в банката в София касиерката се усъмнява, тъй като имената малко са променени там на едно от лицата. За това малко прекратяват и през февруари 2010 отново удариха в друга банка, изтеглиха 100 000 лева отново, така че общата щета е около 550-600 000 лева. Тогава вече го установихме и март месец бе задържан", разкрива Станчо Гавраилов, от Икономическа полиция - Бургас.

Схемата

"Създавани са неистински карти с данните на лицата, на които са депозитите, с негова снимка. Лицето е рецидивист измамник, добре владее актьорството, представя се много убедително пред касиерите, няма никакви проблеми, дава си заявките. След 2 дена отива и му изплащат парите. Обикновено мотивът е: Трябват ми парите за голяма сделка. Нарушава се депозитът, нищо че губи лихвите, и тегли парите. Без никакъв проблем банките му изплащат сумите, тъй като са заблудени", разказва Гаврилов.

При всички удари, Милко действа по идентичен начин, а схемата работи безотказно.

"Абсолютно един и същ начин. Дори в последното се представя като доста по-млад, около 10 години, поради което се е наложило да си боядиса косата и снимката е направена с боядисана коса, за да изглежда по-млад. И това не усъмнява никой. За всеки конкретен случай специално са му купувани дрехи от втора употреба магазини, за да изглежда по-интелигентно. С кожена чанта, нормално, на никой не прави впечатление", допълва разследващият полицай.

Милко разполагал с точна информация за банковите сметки, избирани са такива с големи депозити.

"Имал е информация, даже преди да отиде, се е запознавал със сметките, които притежават съответните лица. Запаметява конкретните сметки, които го интересуват, отива и казва точно сметката, която го интересува, на каква сума е, той знае сумите, всичко", допълва Гаврилов.

Той посочва още, че има други лица, които са помагали на Милко в престъпната дейност.

Разследването на другите лица, замесени в схемата, продължава. Милко е осъден на 7 години лишаване от свобода заради документна измама в особено големи размери, но обжалва.

След случая, банките, предупредени от полицията, затягат контрола.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на burda
премахни филтъра

0
 
 
И най-вероятно ще излезе след 3 - 3.5 години…
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: