Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: България облага с 15% корпоративен данък мултинационалните компании
Автор: Самуил Иванов 14:17 / 24.11.2023Коментари (0)777
©
Парламентът разгледа на първо четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на "Фокус“.

Той бе приет с 98 гласа "за" (бел. от ред. - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), "против" бяха от "Възраждане" и ИТН, а БСП и трима от ГЕРБ-СДС се въздържаха. 

Законопроектът бе внесен от Министерския съвет и цели транспонирането на Директива на Европейския съюз, приета в края на 2022 година.

Промените предвиждат осигуряването на ефективно данъчно облагане на големи многонационални предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар на Съюза, чрез първично и вторично облагане с допълнителен данък. Същевременно се въвежда и национален данък, с който да се облагат многонационална група предприятия, които се намират на територията на България, или на голяма национална група предприятия.

Друг текст предвижда създаването на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък. Целта е насърчаването на малките и средните производители да инвестират средствата в развиването на дейността си.

Дебатите

От ИТН възразиха срещу т.нар. "глобален данък“. Според тях това би превърнало страната в неатрактивна за чужди инвестиции.

"Възраждане“ смятат, че страната ни е "атрактивна“ за инвестиции не само заради ниските данъци, но и заради евтината електроенергия. Според третата политическа сила България трябва да работи в тази посока, за да не загуби това си предимство.

Румен Гечев от БСП обясни, че Европейската комисия настоява данъчните ставки за големите транснационални компанни да бъдат хармонизирани.Той обясни, че в ОИСР, където страната ни иска да се присъедини, корпоративният данък е 21,5%, а в България е 10%.

Гечев посочи, че средният корпоративен данък в Европа е около 20% и в интерес на страната ни да бъде вдигнат. Той даде пример с френска компания, която оперира в България и плаща 10% данък, като запазва 5% за своята страна.

Левицата обаче ще се въздържи при първо гласуване, но ще предложи редакционни промени между първо и второ четене.

Георги Ганев от ПП-ДБ коментира, че корпоративното данъчно облагане е необходимо. Той каза още, че ако промените не бъдат направени сега, страната ще трябва да плаща санкции.

Представителите на Министерството на финансите обясниха, че ако България отложи директивата, губи приходи, които иначе биха влезли в националния бюджет.



Още по темата: общо новини по темата: 504
10.05.2024 »
10.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Енергийна криза
Случаят "Даная"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: