Над 100 души са арестувани по време на протестите в страната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (21)
09:33 / 27.09.2011
4736
Над 100 души са задържани по време на протестите в страната в подкрепа на Катуница, които бяха организирани в интернет. Организираните като мирни шествия прераснаха в агресия провокирани от различни радикално настроени групи. На места се стигна до сблъсъци с полицията. Ситуацията бе овладяна от силите на реда късно вечерта. Като цяло проявите приключиха без сериозни инциденти и материлни щети, съобщиха от МВР.

Не е било допуснато навлизането на радикализирани елементи в ромските квартали в цялата страна - нито във Варна, нито в Плевен, нито в Пловдив. 30 души са задържани в четири районни полицейски управления в София след протестите пред парламента. Сред тях има 12-годишно дете и други петима непълнолетни лица.

Всички лица са задържани за хулигански прояви, за неизпълнение на полицейски разпореждания, както и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество.

За нарушаване на обществения ред в Бургас са задържани двама души, срещу които е образувано незабавно производство, в Пазарджик - също двама, в Плевен - осем, в Пловдив - 47 и във Варна - 20.

По време на безредиците, свързани с протестите около ромския квартал на Варна "Максуда", е арестуван кандидатът за кмет на Варна Костадин Костадинов.

Около 105 души са задържани след провеждането на протести снощи в различни градове на страната. Около 30% от задържаните са лица под 18 години. Това съобщи Веселин Вучков, изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи.

Той обясни, че има дори деца по на 12-13 години, които са участвали в най-агресивните прояви по време на протестите.

"Главният секретар и в СДВР имаха оперативна информация, че се подготвят различни от мирните протести. Това помогна да се предотвратят по-сериозни конфликти", каза Вучков. Той беше категоричен, че предизборната ситуация не оправдава едни непремерени действия от страна на протестиращите и полицията ще действа спрямо закона.

"Има няколко леко пострадали граждани, има и няколко пострадали полицаи. Ние ще направим анализ на случилото се днес. Ситуацията се анализира всеки час. Протестите са организирани в социалните мрежи в интернет, но полицията насища населените места с присъствие, защото не бива да допускаме да възникне междуетнически конфликт", допълни още той.

Ситуацията в ромските квартали в Пловдив е спокойна, коментира още той.

"Етническите групи са много податливи на слухове. Но ние се свързахме с техни лидери и на място успокоихме хората. Ако някой мисли да нахлуе в такива махали, населени с роми, ще срещне сериозен отпор от органите на реда", беше категоричен Вучков.


Виж коментарите (21)

Още по темата (68):
12.11.2022 Почитат Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
02.04.2021 Полагат Цар Киро в гробница, вижте какво се случва в момента пред дома
му
02.04.2021 Цар Киро е мъртъв!
02.11.2020 Синът на Цар Киро спасява трона, плаща си парното
Още новини от Национални новини:
На вниманието на всички пътуващи: Правят промени в движението по ...
"Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за...
МОСВ работи активно за отразяване на препоръките на ЕК към Национ...
Опасно време на Разпети петък! Варна е предупредена
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).