Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 20 областни управители се включиха за два месеца в мобилната приемна на министъра на иновациите Александър Пулев
Автор: Екип Varna24.bg 16:13 / 31.10.2022Коментари (0)821
©
Над 20 областни управители се включиха за два месеца в мобилната приемна на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. Всеки уикенд от мандата си в служебния кабинет Пулев и експерти от Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към министерството обикалят страната, за да информират компаниите за наличните до края на годината 600 млн. лв. по НПВУ и отделно близо 7 млрд. лв. за българските предприятия по различни европрограми, администрирани от Министерството на иновациите и растежа (МИР), съобщиха от министерството.

За два месеца Пулев и екипът му посетиха 11 областни града с мобилната приемни за разясняване на кандидатстването на фирмите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Мобилната приемна на МИР вече бе в Перник, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Силистра, Габрово, Стара Загора, Бургас, Смолян, Варна и Видин. В част от градовете присъстваха областни и заместник-областни управители от съседни области - Добрич, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Кърджали, Хасково, Враца, Монтана и др.

Предстои министър Пулев да посети и Разград, Русе, Сливен, Ямбол, Шумен и Търговище до пълно покриване на страната.

На всяка приемна Пулев и експертите информират за отворените и предстоящи процедури от НПВУ и новата Програма за конкурентоспособност и новации в предприятията с бюджет от 3 млрд. лв., която бе утвърдена от ЕК на 3 октомври т.г. Кандидатстването по нея предстои до края на 2022 г., като ще се финансира разработването на иновации във фирмите.

Информират се и представители на местните университети и научни общности за новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация, чието одобрение от ЕК се очаква до дни и която разполага с над 2 млрд. лв. за научни разработки и внедряването им в производствата на компаниите.

За последните 4 месеца на 2022 г. МИР отваря общо четири процедури по НПВУ за 600 млн. лв. Първата – "Технологична модернизация“ - приключи с 2 500 проектни предложения за 1 млрд. лв. при очаквани 1000-1200 проекта от фирмите. Бюджетът й е 260 млн. лв. В момента се кандидатства по втората – за ИКТ решения и киберсигурност - за 30,6 млн. лв. за изработка на сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи, дигитален маркетинг и др. По нея не трябва съфинансиране от фирмите, а кандидатстването е до 19 декември. До момента са подадени над 2000 проектни предложения. Третата и четвъртата процедури ще бъдат за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. и ще бъдат отворени за кандидатстване през ноември и декември т.г.

В рамките на два месеца от служебния кабинет бяха осигурени 14 милиарда лева европейски средства по 7 официално одобрени от Брюксел програми с действие до 2027 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: