Надежда Нейнски: Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който България не може да участва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:17 / 14.05.2023
797
"Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който България не може да участва. На практика, най-важното, което трябва да бъде направено след тези избори, е да се структурира евроатлантическо мнозинство. То трябва да зададе дневният ред на България оттук нататък. А не да се сложи личност“, заяви бившият външен министър и посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

Тя смята, че една личност не би могла да извърши онова, което е в правомощията на такова мнозинство, което, според нея ще бъде ключът към решението на всичките въпроси и проблеми в България. Според Нейнски обаче отношенията в българската политика са изключително сложи.

"Ние в момента имаме добри отношения с Република Турция. В момента, особено след инвазията на Русия в Украйна, всичко е геополитика и всеки използва картите си. Виждате, че включително Турция, заедно с ООН, се превърна в посредник по зърнената сделка. Това, че България няма правителство, влияе зле в тази геополитика“, добави Нейнски пред NOVA.

Според нея не е било тайна, че битката на президентските избори в Турция ще бъде оспорвана. Нейнски сподели, че през целия ден е следила избирателната активност, която, според нея, е била смайваща.

"Турция винаги е била с много висок процент избирателна активност. Ако не ме лъже паметта на предишните президентски избори беше 83%, а твърдят, че сега е дори още по-висока, което показва, че залогът е много голям. Но показва и нещо друго – изключителното отношение на турците към избирателния процес. Това са цифри, които за българите звучат космически. Смята, че това е усещането, че нещата зависят от тях. Турците отиват и гласуват“, посочи бившият външен министър.

Според нея опозицията този път е направила безпрецедентно обединение на 6 партии. Нейнски смята, че те се опитват да постигнат успеха от местните избори, когато партията на Ердоган беше победена в много от големите градове в страната, включително и в Истанбул.

"За нас Турция е много важен съсед и ще е важно какво правителство ще бъде избрано в България, а не толкова какъв президент ще има в Турция. Защото, ако България има стабилно, авторитетно правителство, което може да постави националните интереси по модерен начин, но същевременно да бъде изключително убедително в тяхната защита, смятам, че отношенията няма да се влияят от това, кой ще бъде президентът на Турция“, смята бившият ни посланик.

Тя изрази мнение, че България трябва по-добре да се възползва от членството си в Европейския съюз и в НАТО, като го инструментализира, за да може да създаде убедителна демокрация до границите с Турция. В този смисъл тя смята, че трябва да се освободим от комплексите и от историческите взаимоотношения.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).