Най-коректните данъкоплатци са в Мирково, Сърница и Козлодуй, средната събираемост е 89% – къде е вашата община

Автор: Десислава Томева
Коментари (1)
22:05 / 01.12.2023
1153
Обсъжданията на тазгодишния бюджет поставиха на преден план местните данъци – както заради изборите миналия месец, така и заради предложението за обновяване на данъчните оценки на недвижимите имоти, замръзнали към края на по-предишното десетилетие. Всички данъчни промени обаче трябва да взимат предвид ефекта върху събираемостта – колкото по-висок е един данък, толкова по-малко хора искат (или са в състояние) да го плащат. По тази причина разглеждаме събираемостта на месните данъци в 265-те общини на страната, пишат икономистите от ИПИ в седмичния си бюлетин.

Министерство на финансите предоставя данни само за два от местните данъци – този върху моторните превозни средства и върху недвижимите имоти. На тяхна база изчисляват и средна събираемост, представена като дял от потенциалния максимум за отделните общини.

Очаквано няма нито една община, където събираемостта на местните данъци да е 100%. Някои се приближават близо до тази стойност – в Мирково, Сърница и Козлодуй средната събираемост е 89%, а с 80% или повече са 66 от общините. На регионалната карта се оформят няколко видими клъстера с висока събираемост на данъците – в Средногорието, край Габрово и Велико Търново, около Бургас и Варна, в Родопите. Обратно, събираемостта е ниска в почти целия Северозапад и Североизток, както и в общините по западната граница на страната. В големите общини тя е по-скоро висока – 78% в столицата, 77% в Пловдив, 80% във Варна. Има обаче и областни центрове с много ниска обща събираемост – в Търговище тя е едва 54%, във Видин – 61%.

От двата данъка, които финансовото министерство следи, този на превозните средства е с по-ниска събираемост. И тук има "шампиони“ като общините Лъки и Мирково, които успяват да съберат 87% от данъка, но тук с 80% или повече са едва 29 общини.

По-висока събираемост има данъкът върху недвижимите имоти, като тук 12% общи надхвърлят 90%, а Козлодуй и Девня – 95%. На последно място е община Търговище, която успява да събере едва 38% от имотния данък, както и малки общини като Якимово (49%), Трекляно (51%) и Цар Калоян (52%). Някои по-големи градове се приближават до максимума, например Габрово с цели 88%.

През последните години тенденцията е към подобряване на събираемостта, като средната стойност на двата данъка е била 75% за 2022 г., на фона на 66% през 2015 г. Съотношението е по-високо при недвижимите имоти – 78% спрямо 71% при превозните средства, но темповете на дългосрочно подобрение и на двата  данъка е сходен.

Тенденциите в събираемостта трябва да се имат предвид при планирането на корекции в данъчната политика. Всяко повишение заплашва да намали събираемостта, особено, както става ясно от регионалното разпределение, на местата с по-ниска степен на икономическо развитие и ограничен административен капацитет. Положителното в конкретния случай е, че местните власти имат инструмент да смекчат повишенията, като намалят самата данъчна ставка в случай, че рискът от спад на събираемостта – или пък прекалено голям ефект върху бюджетите на бедните домакинства – е прекалено голям. От друга страна, дори в момента за много общини има значителен потенциал за увеличаване на приходите при действащите ставки и данъчни основи чрез по-активни и ефективни действия на администрацията.

Виж коментарите (1)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото
Бойко Борисов: Инерцията и омразата, която се насади в последните...
НСО с първи коментар след катастрофата с Кирил Петков, има почина...
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Вижте първите думи на адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).