Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не оставаме по-назад! Луксозни 5-звездни хотели по света използват български матраци!
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 19.08.2022Коментари (0)1446
©
Луксозни 5-звездни бутикови хотели в Крит, Родос и Миконос избират български матраци заради изключително доброто качество. Родни компании като ТЕД БЕД произвеждат матраци за чужбина вече над 20 г. Основните пазари, в които се изнасят български матраци, са в Европа – Холания, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Чехия. Разбира се, благодарение на напредъка в технологиите и възможностите за пресоване и намаляване на обема, нашата продукция стига и до далечни страни като Америка и Япония, съобщават от пресцентъра на "Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост".

За 5-годишен период производство на матраци у нас се е увеличило над 2 пъти. По последни данни през 2021 г. са произведени 1 млн. матраци, за сравнение през 2016 са били близо 400 000. Според статистиката общият размер на продукцията у нас за миналата година възлиза на 109 млн. долара. По износ на матраци България се нарежда на 18 място, като стойността на експортираната продукция възлиза на 91 млн. долора. Около 36% от произведените у нас матраци се транспортират за САЩ, 13% за Румъния, 11% - Германия, 10% - Дания, 8% -Холандия, 5% - Гърция, 5% - Франция, 2% - Сърбия, 1% - Босна и Херцеговина, 1% - Унгария. За сравнение, у нас се внасят матраци на стойност 23 млн. долара, а страната ни заема 33 място. Основните държави, от които се доставя продукция, са Китай, Италия, Румъния, Полша, Турция и др. Според прогнозните данни реалният ръст на потреблението на матраци у нас през 2022 г. ще бъде 2 %, а през 2023 ще достигне до 3%.

Матраците, произведени в България, са изключително конкурентни и се радват на голямо търсене от страна на чуждестранни компании и клиенти. "Работим в различни пазарни сегменти и освен собствения си бранд с местни дистрибутори, извън България успешно реализираме партньорства и с големи мебелни вериги , където произвеждаме под техен бранд. А относно проектния бизнес, част от хотелските вериги, на които доставяме матраци, са Marriot, Radisson, Holiday Inn, също и 4 и 5-звездни бутикови хотели в Крит, Родос и Миконос“, обяснява Диана Харлова, главен оперативен директор на ТЕД БЕД, която е и в управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

"За да се развива успешно международна дейност, се изискват множество участия в специализирани форуми, асоциации както и непрестанни иновации. Ние от БКДМП работим основно в посока осигуряване на добър бизнес климат и нови възможности за партньорства с чуждестранни компании, за да могат българските производители на мебели да стигнат до световните пазари. Смело мога да заявя, че страната ни се радва на добър имидж сред мебелната индустрия в чужбина. Разбира се, затова допринася както дейността на Камарата, така и многобройните устойчиви компании, които членуват в нея и развиват своя успешен бизнес“, казва още Харлова.

Според нея от дестинация за евтина работна ръка България може да се превърне в разумен избор на компании, които търсят производители с утвърдено качество, иновативни решения и висока добавена стойност. "От ключово значение за развитието на мебелната индустрия в България е да развиваме добър темп на автоматизация и роботизация в производството, за да поддържаме конкурентно ниво на продуктите и високо качество, при все повече нарастващи разходи за труд“, споделя още тя.

"Малко хора знаят, но мебелните компании в България отдавна работят в посока на автоматизация на процесите и осъвременяване на оборудването. По този начин постигаме по-добри условия на труд за служителите, непрестанно подобряваме квалификацията им и реализираме високотехнологична и качествена продукция. Разбира се, имаме и процеси, които изискват изцяло ръчна изработка, но дори и там разработваме адекватни решения, които да облекчат и улеснят операциите. При внедряването и реализирането на тези автоматизирани процеси винаги има трудности и рискове, но когато осигурим необходимата експертиза на екипа за качествена и професионална поддръжка, ползите са много по-големи“, допълва още Харлова.

Тя дава пример с инвестициите, които ТЕД БЕД прави за дигитализация на процесите още през 2011 г. Тогава това е първата компания в мебелния сектор в България, която внедрява SAP ERP система. Прецизността на данните и анализите дава възможност да се осигури висок професионализъм в планирането и управлението на ресурсите. Благодарение на дигилизираните процеси и автоматизацията в производството, се елиминира пренасянето на матраци на ръка и физическия труд. Посредством специална високотехнологична система придвижването на ключови компоненти също започва да се извършва изцяло автоматизирано до работното място на служителите и това пести време и усилия, подобрява се качеството. Най-новата технология, която внедряват наскоро, е автоматизирана линия за конфекциониране на пяни.

Благодарение на нея придвижването на обемните суровини става автоматизирано, като по този начин се облекчава труда на служителите и се подсигуряват по-здравословни условия на работа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: