Новите депутати поеха ангажимент пред природозащитници за запазването на водите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:23 / 03.12.2021
1178
Активисти на "Грийнпийс“ – България се срещнаха с новите депутати точно преди те да положат клетва в първия си работен ден. Природозащитниците обясниха на народните представители, че водните блага на България са подложени на голям натиск от въглищната индустрия и поискаха парламентаристите да поемат ангажимент за справяне с проблема. Депутатите символично получиха и по една бутилка "Въглищна вода“, напълнена от водни басейни, които са замърсени или в риск от изчерпване заради експлоатацията от сектора.

"Данните от изследвания са категорични. Водите на България са замърсявани и силно експлоатирани от въглищната индустрия. Ако тази ситуация скоро не се промени, рискуваме създаване на траен недостиг на вода за нуждите на екосистемите. Затова и днес призовахме новите народни представители да приемат студената вода и да заложат по-ранна дата за излизане от въглищната зависимост – до 2030 г.,“ заяви Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на "Грийнпийс“ – България.

Сред парламентарните групи, които спряха за разговор с активистите бяха тези на:

"Продължаваме промяната“ (голяма част от групата, включително Кирил Петков, Настимир Ананиев, Даниел Лорер, Александър Дунчев)

ГЕРБ (Даниел Митов, Екатерина Захариева, Христо Терзийски)

"Има такъв народ“ (цялата парламентарна група);

"Демократична България“ (Ивайло Мирчев, Владислав Панев, Зорница Стратиева)

"Възраждане“ (Костадин Костадинов и др.)

Много от депутатите взеха и бутилки.

Народните представители се съгласиха, че опазването на водите на България, както и бъдещето на енергетиката ни са от голяма важност, но все още никой не е поел ангажимент за по-ранната дата за излизане от въглищната зависимост през 2030 г., съобщиха от организацията.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов също взе бутилка и заяви подкрепа, но не даде конкретна заявка за ангажиране с по-ранна от обявената като индикативна от него и служебния премиер Стефан Янев 2038 г.

Специалната серия "Въглищна вода“ включва общо 7 различни вида вода от басейни, които са или изложени на замърсяване, или екологичните водни минимуми в тях са засегнати заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия, и климатичната криза. Това са язовирите "Розов кладенец“ и "Овчарица“ и реките Струма, Разметаница, Сазлийка, Тунджа, Марица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).