Новият просветен министър иска да връща техникумите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
10:13 / 07.02.2013
1796
Техникумите да се върнат в образователната система у нас. Това е един от амбициозните приоритети на новия просветен министър акад. Стефан Воденичаров, който пое поста вчера. "Българската индустрия няма как да се развива без кадри, така не можем да тръгнем напред в нищо. На базата на сегашното законодателство ще видим какви са възможностите за връщане на средно техническо образование Гордея се, че съм възпитаник на механотехникум, каза акад. Воденичаров минути след като положи клетва като министър на образованието пред Народното събрание. Той бе избран от депутатите в парламента с 111 гласа "за", 64 "против" и един въздържал се.

Създаването на Оперативната програма за наука и образование е другата важна цел, която министърът си постави. "Пред цялата научна общност и образованието се отваря изключителен шанс - Оперативната програма "Наука и образование". Нямаме време за чакане. Явно, че това ще бъде задачата, за която най-настоятелно ще се опитам да направя подготовката, така че в Министерството на образованието, младежта и науката да се създаде съответният механизъм, за да може да стане бенефициент по тази програма и да определим посоките за нейното развитие", зарече се акад. Воденичаров. Той допълни, че именно важността на програмата за наука го накарала да приеме предложението на премиера Бойко Борисов да наследи поста на Игнатов.

Новият министър обеща още утре да се срещне с ректорите на университетите и ръководството на БАН, за да обсъдят новото ръководство на фонда за научни изследвания и структурните промени. Скандалите около фонда станаха причина и за оставката на Сергей Игнатов, който бе освободен от поста си на министър миналата седмица.

Сред приоритетите на акад. Воденичаров е и изготвяне на закон за иновациите.

Министърът си постави за цел и създаването на институт за научни изследвания по педагогика. Той се зарече, че ще работи и в посока на промяна на обучението в университетите, защото според него сега оттам излизали твърде тесни специалисти.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Пазарувате от китайски сайтове? Какви са рисковете и как да ги из...
Знаете ли кой е един от вицепрезидентите на Viber? Може дори да в...
Ново проучване: Огромна разлика между основните претенденти за вл...
Как да извадим скица на недвижим имот: Колко струва услугата и за...
Знаете ли какво е камелина? Чисто новата култура се отглежда и у ...
Българин загина в Нидерландия при нелеп инцидент


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).