Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново проучване: Ако видите бели ивици по пилешкото месо, не го купувайте!
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 02.06.2022Коментари (0)646
©
Суровото пилешко месо обикновено е розово, но може да забележите някои бели ивици върху пилешките гърди. Ако е така, вероятно сте се чудите дали е нормално. Проучвания, проведени в университета в Болоня, показват, че тези бели ивици могат да означават нещо много по-сериозно, отколкото предполагаме. 

Ние се интересуваме от това какво трябва и не трябва да консумирате, както от взимането на информирани решения относно храната. Ето защо споделяме тези открития с вас.

Проучване, публикувано в Italian Journal of Animal Science, установява, че парчетата месо, които имат ивици, са по-тлъсти от останалите - надвишават нормалното съдържание на мазнини с близо 224%. Поради тази причина изследователите смятат, че те се появяват в резултат на нови техники за отглеждане, използвани, за да помогнат на пилетата да растат по-бързо и да качват повече телесно тегло. Също така може да бъде признак на мускулно разстройство, което се среща често при хибридните видове.

Както показва проучването, в сравнение с преди 50 години, пилетата и пуйките вече стигат до 6 килограма за половината от времето, необходимо преди, и се продават на двойно по-висока цена от своето телесно тегло. Това се забелязва при пернати, които са подложени на високо енергийна диета, богата на животински мазнини. Много от тези практики водят до повишено търсене на пилешко месо през последните години, като пилешките гърди стават все по-популярни в Европа и Северна Америка. За съжаление, подобни практики могат да доведат до мускулно разстройство при птиците, заради повишаването на мазнините, както се забелязва при пилешките гърди с бели ивици.

Проучването също така твърди, че пилешкото месо е загубило част от своята хранителна стойност през годините, което увеличава опасенията, че белите ивици могат да съдържат по-малко важни протеини в сравнение с преди. Въпреки това, запитване, проведено като част от проучването, твърди, че тези "дефекти" са засегнали само 12% от пилешките филета, така че е трудно да се направят заключителни връзки.

По принцип, месото, което има бели ивици, се счита за безопасно. Но може да изглежда по-твърдо в сравнение с друго от същия вид. Освен това, не е толкова вкусно и не абсорбира добре марината. 

Белите ивици могат да не са най-добрият PR за месната индустрия. Според запитване, близо 50% от потребителите заявяват, че няма да купят пилешко месо с подобни несъвършенства, тъй като изглежда по-тлъсто и има мраморен външен вод. Ако тези ивици в действителност са резултат от нова технология за отглеждане на пилета, с цел по-голяма достъпност, то тогава със сигурност има обратен ефект.

В крайна сметка, докато се направят повече изследвания, за да се определи какво оказва влияние върху месото, и какви са дългосрочните последици както за птиците, така и за потребителите, белите ивици вероятно няма да бъдат нещо хубаво за птицевъдството. В крайна сметка, хората купуват това, което смятат за безопасно, а осигуряването на здравословна храна за голям брой от тях никога няма да стане бързо и лесно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: