Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нутриционист: В България няма условия за отглеждане на деца веганчета
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 07.01.2020Коментари (15)1843
© България Он Еър
Веганите настояват движението им да бъде признато за религия и така да бъде защитено от закона. Във Великобритания съдът създаде прецедент, че това е начин на живот, воден по "философски убеждения" и последователите му имат своите права.

Нутриционистът (б.р. - квалифициран (дипломиран) специалист по правилно хранене) Яна Данаилова от Българското вегетарианско общество (БВО) посочи, че веганството е философия на живот, която изключва експлоатацията на животни. По думите ѝ веганството е крайно вегетарианство.

"Съгласно член 38 от Конституцията, никой не трябва да бъде ограничаван според своите убеждения. Аз по-скоро се храня с растителна храна, но в моето домакинство не съм наложила този стил на хранене. Първо - нямам това право, второ - в България няма условия за отглеждане на деца веганчета. В детската градина няма веган опция. Моите деца консумират месо", обясни Данаилова.

"Моят избор да се храня така е защитен с доста сериозни генетични тестове. Влизайки в болнично заведение обаче, аз нямам право на избор", подчерта нутриционистът пред България Он Еър. 

Данаилова обяви, че няколко пъти от БВО са изпращали писма до здравното министерство с настояване за гарантиране на опционно меню за децата, посещаващи заведения на държавна издръжка. Отговорът на Министерството на здравеопазването бил, че това хранене не е пълноценно и има риск за здравето на децата.

"Веганството е тренд, който привлича все повече хора в световен мащаб. Секторът на веган продуктите нараства неимоверно в последните години. Има изцяло веган ресторанти и навсякъде веган опции меню. В България има нарастващо търсене на тези продукти. Нормално е тези хора да имат възможност да живеят спрямо своите вярвания и убеждения. Надявам се нашите апели да бъдат чути", каза още. Яна Данаилова.

По думите ѝ при балансирано хранене няма риск от дефицити на витамини. Но е много важно да се спортува и да се пие достатъчно вода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 07.01.2020 г.
+1
 
 
Тая що има такъв откачен поглед? Генетично, религиозно или друго умствено заболяване има?
+2
 
 
Щото не ни стигат малоумните религии че да си съдеваме нови!!!
+3
 
 
А някой пречи ли ви да бъдете вегани? Не. Яжте каквото си искате, много ви се моля. Пийте, каквото пожелаете. Правете секс с когото искате и както ви харесва. Просто не ни убеждавайте в каквото и да било. Лесно вероятно е да си веган и да работиш в офис. Ела на полето да те видя как ще издаяниш САМО ЕДИН ДЕН на тежка кърска работа без животинска храна. Визирам мляко и яйца. Лудите не са виновни, че са такива. Виновни са онези, които им дават поле за изява на тяхната лудост.
+2
 
 
Само в матрицата успешно ги отглеждаха ... и пак някои бягаха. Като цяло не трябва да се ограничават децата, ако не се цели да се доказва теорията на Дарвин.
+7
 
 
Ясно е,че сте секта но нямате право да тормозите и разболявате децата!
+8
 
 
Най-накрая си признаха какво са - секта!
+4
 
 
Тук в Лондон, освен веганството има и друг тренд - да се пие възможно най-скъпото шампанско и храната да съдържа злато. И двете опции са доказано по-добри за здравето, затова моля здравното министерство да се съобрази и да слагат по малко злато върху филийката хляб. Примерно опция злато вместо олио и червен пипер :) И нека дам малко яснота как промениха закона тук. Никой няма право да те обижда на тема веганство - същото както никой не може да те обижда на негър или идиот. Което е напълно разбираемо, никой не отрича веганите и всеки има право на избор. Но има и нещо друго, ако детето ти се оплаче, че го принуждаваш да яде само веган храни - веднага ти го взимат. Не обичат ограниченията хората и законите са според възможностите. Тук е модерно да си веган, но излиза доста скъпо да поддържаш подобен начин на живот. Аз съм убеден, че от нашето здравно миситерство искат по-добро меню за децата, но те трябва да се съобразят също с бюджета. Вярвам, че е избрано най-доброто според възможностите. Също така вярвам, че ако си достатъчно кадърен да налагаш на другите твоят опит както прави квалифицираният специалист, то за такъв човек не трябва да е проблем да финансира здравно министертство чрез дарения и да промени картинката. Или пак говорим за случай - "аз съм гладна въшка, но искам другите да са като мен".
+7
 
 
Следващият път когато госпожата реши да излезне да протестира, облечена като пържола, против това да се яде месо. Да си спомни, цитирам: "Съгласно член 38 от Конституцията, никой не трябва да бъде ограничаван според своите убеждения." Да си прибере костюмчето от където го е извадила, да си хапва тревичката и да не ме занимава, че трябва да спра да ям месо. Което си е мое решение и убеждение.
+7
 
 
"...това хранене не е пълноценно и има риск за здравето на децата..." Кратко, точно и ясно, както се казва - без коментар!
+2
 
 
То,да стане телигия,лошо няма,но ще има,ли доброволец за кръста?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: