Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няма да свалят номера при изтекла книжка, ще спират колата от движение
Автор: Екип Varna24.bg 10:11 / 07.12.2017Коментари (7)2283
©
Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка. Това решиха вчера депутатите от транспортната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Мнозинството прие, че санкцията трябва да бъде временно спиране на колата от движение. Повечето депутати бяха съгласни, че мярката със слагане на автомобила на трупчета за 6 месеца заради изтекла книжка е прекалено крайна, и заявиха готовност да я променят.

Темата повдигна икономистът Владимир Каролев, след като номерата на неговия автомобил бяха свалени заради изтекла шофьорска книжка. И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че прекратяването на регистрацията на автомобила е прекомерно като санкция. Степента на обществена опасност не би трябвало да се приравнява с шофиране без книжка, употреба на алкохол и наркотици. Той предложи санкцията да бъде сменена със спиране от движение на автомобила.

Депутатът от БСП и зам.-председател на комисията Георги Свиленски предложи този текст да отпадне изцяло и да остане глобата от 100 до 300 лв., а другите санкции да се разглеждат при изготвянето на изцяло нов закон, което предстои. Свиленски припомни, че преди 2 г. този текст е бил приет с аргумента, че не може да се прави разлика между човек, който шофира без книжка, и шофьор с изтекло свидетелство. "Сега виждаме, че може да се направи разлика", заяви той.

Красимир Ципов обаче не бе съгласен да остане само финансовата санкция, защото няма да е дисциплиниращо за шофьорите, чиито книжки са изтекли. Зам.-министърът предложи колата да се спира временно от движение при свидетелство за управление, което е с изтекла валидност, или е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено, до представяне на валидна книжка, но за не повече от 12 месеца. Този текст бе приет от зам.-председателя на транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и вносител на другите изменения в закона. И този текст бе гласуван от депутатите.

"Реагираха бързо и адекватно народните представители. Първо, че няма да се свалят номерата, а ще се взема само талонът при изтекла книжка, и второ, че шофьорът няма да чака 6 месеца, а при изваждането на новата книжка ще му връщат талонът. Което е добре", коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По повод предложението на БСП този текст да отпадне, той заяви, че ако някой умишлено не си вади книжка, защото има неплатени глоби, той не може да бъде накаран да си я поднови. "Така че нека погледнем и от тази страна, неваденето на книжка може да е заради негативни действия като неплащането на глоба".

Ще бъдат ли върнати номерата на колата на Владимир Каролев, попитаха журналисти шефа на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. В момента има действащ закон, така че няма да му бъдат върнати. Нека да бъдат приети промените в парламента и няма да сваляме номерата, заяви той. Според Рановски новият текст, около който се обединиха депутатите и МВР, е адекватен. По-рано в сряда се разбра, че от 27 декември продавачите на коли вече няма да бъдат длъжни да представят пред КАТ договор за покупко-продажба.

Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи Рановски. След 27 декември купилият автомобил, който е бил регистриран в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от 1 месец трябва да регистрира превозното средство, каза той, цитиран от "24 часа".

До момента в действащия закон нямаше срокове, в които превозното средство да бъде регистрирано. Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през втория месец, а след изтичане на втория месец - служебно ще му бъде прекратена регистрацията. По данни на КАТ годишно у нас се регистрират над 370 хил. автомобила.




Още по темата: общо новини по темата: 5
22.12.2021 »
05.12.2017 »
27.11.2017 »
06.11.2017 »
28.09.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ИНАЦЕ КАК СТЕ КАРАМ.. с моита и как сте се кацвам сефте в реиса на вилата ,аз сам цовека -НУ ПАГАДИИИИИ.
0
 
 
И в какво реално се състои разликата?! Освен във формулировката?
0
 
 
Каквото и да измислят,все е грешно.Не са ли чували за семейни коли?Като изтече книжката на единия,другия може да кара въпросния автомобил!И за застраховките е същото.Колите,които реставрираме и не се движат по въпросните "читави" улици в красивата и "подредена" България,защо да им плащаме застраховка?А най-простото решение за застраховките е да се прави на самия шофьор,а не на автомобила.Така всеки ще си носи отговорност като водач на пътя.
0
 
 
Приели са точно това, което коментирах под предишна статия на тази тема. Това е разумният вариант. Така собственикът на автомобила може да си го прибере веднага, ако не е нарушителят, а ако е, да бъде принуден да изпълни законовите си задължения. Преди беше просто малоумно. Добре, че го оправиха.
0
 
 
Интересно ми е дали сега ще задължат всички търговци на коли втора употреба да ги регистрират в КАТ,ако не ги задължат защо ?!!! нали новият закон е такъв,това ми намирисва като на онзи член в ЗДвП който гласи горе-долу така, при ПТП ви съставят акт като в него пише "движение с несъобразена скорост" абе май влизаме в нов параграф 22,но ще видим реакциите.
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 07.12.2017 г.
0
 
 
Уж сме в Европа и Европейският съюз, а всичките ни закони са в стил Руската Федерация и Северна Корея!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: