Обучават заварчици по заявка, дават им по 8 лв. джобни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:31 / 02.11.2016
616
Заварчици, шлосери, строители ще се обучават по заявка на работодателя. Фирмите, които не могат да намерят нужните им кадри, могат да подадат заявка в бюрото по труда. За 300 часа регистрираните безработни ще бъдат обучени за сметка на държавата. По време на квалификационния курс безработните ще получават и дневна стипендия от 8 лв. Курсистите, които се обучават в друго населено място пък, ще взимат до 10 лв. на ден, с които да покрият транспортните си разходи.

За да получат обучени служители, работодателите трябва да подадат заявка в бюрото по труда.

"В нея трябва да е посочен броят на служителите, които ще назначат за не по-малко от 6 месеца", обясниха от Агенцията по заетостта. Освен това шефовете сами ще избират кои безработни да бъдат обучени.

"Недостигът на персонал с професионална подготовка е факт в немалко икономически сектори у нас. Затова чрез тази мярка се опитваме да удовлетворим потребностите на бизнеса и работната сила", заявиха от агенцията. 

Според проучване 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им кадри. Най-много вакантни места има за заварчици, елтехници, зидари. Шофьори, готвачи, сервитьори и оператори на машини също са в топ 10 на най-дефицитните професии у нас.

Според експерта по подбор на персонал Светослава Георгиева тази мярка би имала успех само сред младите безработни със средно образование.

"Останалите или са възрастни и нямат желание да се обучават, или са ниско образовани и имат нужда от ограмотяване", категорична е Георгиева.

Данни на Агенцията по заетостта показват, че половината от безработните нямат диплома за основно образование и са без препитание повече от година. 

От следващата година социалното министерство ще праща трайно безработните на курсове по ограмотяване. Тези, които могат да четат и пишат, ще бъдат включени в програма за почасова заетост в селата. Местните ще ги наемат за косене на трева, ремонти на жилище или пазаруване.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).