Окончателно забраниха ГМО в детските храни у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:01 / 08.06.2020
857
Парламентът одобри окончателно новия Закон за храните, с който цялостно се уреждат изискванията към безопасността на храните, тяхното производство, реклама, транспортиране, търговия и др. Законодателното предложение дойде от правителството.

Със закона се въвеждат и регулации по отношение на генетично модифицираните храни. Пускането им на пазара ще става след получаване на разрешение от Европейската комисия съгласно действащия еврорегламент за съдържащите ГМО храни и фуражи. Заявлението ще се подава до земеделското министерство или до компетентен национален орган на друга страна – членка на ЕС, които трябва да го препратят за разглеждане до Европейския орган по безопасност на храните.

Изрично е записано, че се забранява в детски храни да се влагат продукти и съставки, които се състоят, съдържат или са произведени от ГМО. Няма да бъде позволено и участието на деца в рекламирането на ГМО храни. Нарушаването на изискванията за употребата на ГМО от физически лица ще се наказва с глоба от 25 000 до 35 000 лв., а при повторно нарушение – от 35 000 до 70 000 лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически българс...
Мениджър на хотел в Слънчев бряг: Това е тенденция, която през го...
"Масажира" жени, а след това ги снима: Българин е обвинен в сексу...
Днес се спазват строги обичаи
Ново земетресение в Южна България
Днес е най-чаканият ден за българските пенсионери


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).