Омбудсманът с кампания за правата на децата с един родител

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:10 / 29.12.2017
1659
Държавата да отпуска на сирак не максимум 108 лева, а помощта да започва от тази сума. За това настоя омбудсманът Мая Манолова при стартирането на кампания, която има за цел закрила на правата на децата с един родител. Повод за кампанията стана писмо до Дядо Коледа на майка на три деца, която е загубила съпруга си, съобщава Дарик.

Провокирана от писмото на Златина Хаджипанайотова, Мая Манолова започва кампания с няколко конкретни искания. В момента десетки родители са лишени от държавна помощ. Причината е, че починалият родител няма изискуемия стаж, а живият родител получава доход над гарантирания минимален доход. Така, за да получи едно дете подкрепа, родителят му трябва да получава доход под 130 лв.

"Ще искаме промяна в законодателството. Да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител, ако той е на възраст до 25 години. Ще искаме намаляване и на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст. Ще искаме и да бъде променена наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж, като отпадне изискването за доход, за едно дете да получи персонална пенсия при починал родител", обясни Манолова.

Златина Хаджипанайотова е майка на три деца, чийто съпруг е починал. И разказа за друг случай.

"Добромир претърпява катастрофа, когато дъщеря му е в първи клас и остава сто процента инвалид. Няколко години по-късно майката на дъщеря му умира от рак. На неговата дъщеря не е отпусната нито наследствена, нито персонална пенсия, защото доходът на Добромир надвишава с 40 лева гарантирания минимален доход", разказа Хазжипанайотова.

Още в началото на новата година ще бъде организирана кръгла маса, на която са бъдат обсъдени всички проблеми по темата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).