От КНСБ предрекоха сътресения и социално напрежение, ако доходите не бъдат вдигнати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:47 / 23.04.2023
1125
"Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение". 

Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Средствата за издръжка на живот продължават да растат - вече с близо 15% на годишна база, обясни той. И добави:

"Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, осбено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги". 

Димитров подчерта, че има стоки и услуги, които са 2 пъти по-евтини в Испания, като даде пример с яйцата. Той нарече това спекула: 

"По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не говорим за стоки, които ги караме от хиляди километри. /.../ Не е въможно това да бъде обяснено чисто пазарно". 

Държавата, макар да се опита да направи някакви мерки, не успява да се пребори със спекулативното нарастване на цените, което продължава, категоричен е президентът на КНСБ. Според него забавеният ръст на цените означава, че с по-малки темпове, но цените продължават да растат нагоре. 

Спестяванията намаляват драматично, отчете още Пламен Димитров и обясни: 

"3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми - 1000-2000 лв.". 

Пламен Димитров коментира и бюджета за годината:

"Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи". 

Според него политиците трябва да направят така, че или да намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или да направят по малко от двете. 

По думите му данъкът върху свръхпечалбите трябва да бъде въведен, защото той е справедлив. 

Президентът на КНСБ смята, че една част от тези 6 млрд.  трябва да бъде намерена през приходната част. Но и в разходната част има 2 големи пера, които са необясними, добави той. И е категоричен, че имаме буфери, които могат да балансират бюджета. 

Пламен Димитров отбеляза още, че с увеличението на пенсиите през 2022 г. е компенсирана годишната инфлация. С увеличението от 1 юли на пенсиите ще се компенсира около 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г. 

Най-зле са заплатите в публичния сектор - там са 8-9-10%, категоричен бе той.

След 1 май ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета, обяви Пламен Димитров и добави, че предложението ще е свързано с повече разходи за заплати и с премерени и преструктурирани приходи от данъци.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Проф. д-р Костадин Ангелов от Велико Търново: Нашите основни опон...
Спортното министерство проверява тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Засилен е трафикът по пътищата
Проф. Чуков: 147 страни са признали Палестина като държава, Бълга...
На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския нар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).