Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Скопие: Македонският език съществува повече от хиляда години
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 13.12.2021Коментари (2)358
©
Люпчо Коцарев епредседател на Македонската академия на науките и изкуствата. Това е негов анализ за "хилядолетното величие" на съседите ни на Запад, публикуван в агенция БГНЕС. 

Заглавието на днешната статия "Обвинявам!“ е взето от писмото, публикувано на първа страница на вестник "Зора" на 13 януари 1899 г. , в което Емил Зола обвинява френските власти в антисемитизъм, корумпираност и скалъпен съдебен процес, който несправедливо е осъдил Алфред Драйфус. Заради тази ангажираност на писателят Зола академик Луав Старова ще напише: "Досега Зола бе смятан за важен писател-реалист, но с ангажираността се по аферата "Драйфус" той се превърна в интелектуалец. Така във френската интелектуална история започва разграничаване между интелектуалец и писател, интелектуалец и хора с други професии. Така човек може да бъде представител на всяка професия в духовната сфера, но не и интелектуалец.

Защо се реших на такова заглавие? Никога в историята на една държава, включително нашата, или на един народ, включително нашият, не се е случвало това, което виждаме тези дни в Македония: лидер да продаде всичко, дори своите предци, своите потомци, внуци, правнуци... и в крайна сметка , и неговата партия (която само привидно му вярваше) с единствената цел да остане на власт. Крайността му стига дотам, че от името на поръчителите дори пише: "Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съветът по общи въпроси. Това е възможност да продължим напред и най-накрая, след 16 години и половина, да започнем преговори."

Между другото, замисляли ли сте се какво всъщност означават тези думи? Дали това не е отново безмилостна лъжа и политическа манипулация, подобно на новината от 24 март 2020 г., която все още може да се прочете на сайта на Министерството на външните работи, според която Македония "започва преговори за членство в ЕС: след 15 години чакане в тези трудни времена проверката за успеха на нашите усилия пристигна от Брюксел".

Ако не става дума за лъжа или манипулация, това не е ли още по-страшна и коварна стъпка, не е ли вече договорен и последен, съдбоносен удар срещу македонската идентичност?

В този контекст искам да подчертая едно нещо: външните булдозери могат да почистят дори малко терена, но това не може да промени факта, че македонският език съществува повече от хиляда години и той е "единственият ни татковина“, която обединява всички македонци – както тези в държавата Македония, така и тези в Пиринската и Беломорската част на Македония, и тези в диаспората. Освен ако ние самите не променим това отвътре.

Адам Смит, известен като бащата на икономиката, иначе ръководител на катедрата по морална философия в университета в Глазгоу, подчертавам МОРАЛНА философия, през 1776 г., преди 245 години, пише: "Търговците и производителите ни са, нито трябва да бъдат владетелите на човечеството". За съжаление, при нас се случи точно това. Разтревожен от текущите събития не само като гражданин на нашата родина, но преди всичко като член на храма на науката и изкуството, който е социално задължен да не мълчи и да не бъде сляп за реалността, ви призовавам да направите всичко срещу тази лудост, с разум, чрез подходящата правна институционална рамка на едно демократично общество. Призовавам ви да направите всичко, за да не изчезне Македония.

Да не изчезне Охридска книжовна школа, създадена през 886 г.! Да не умира македонската духовна вселена, да не умират МАНУ, УКИМ и МПЦ! Приканвам ви да се обединим!!! Нека търговците и производителите правят каквото знаят и каквото трябва да правят, но определено да НЕ водят Македония. Преживяхме почти всичко да бъде разпродадено и така станахме "северномакедонци“, лишени от нашата история, от нашата колективна памет, от нашите културни и идентични атрибути. Няма вече Македонска Македония!

Македония от години е "пленена държава" - термин, който предполага партийност на институциите в една държава. За да изясня нещата, бих искал да се позова на двамата писатели Джордж Оруел и Олдос Хъксли. Първият в книгата "1984" и вторият в романа "The Brave New World" визионерски предсказват в какво би могла да обърне нашата цивилизация. Оруел се страхува от "пленена цивилизация“, в която информацията ще бъде манипулирана, докато Хъксли се страхува от "тривиална цивилизация“, в която хората ще бъдат залети с ненужна информация. Книгата "Плененият ум" (Чеслав Милош) е изследване на "прекършването на човека от две личности" под влиянието на огромния идеологически натиск на тогавашния СССР (книгата е написана през 1951 г.). Но дори натискът на западните либерални демокрации спрямо пленената държава, където информацията е или манипулирана, или напълно безсмислена, може да доведе до пленени умове. Точно това се случи в Македония.

"Каква полза ще има човекът, който спечели целия свят, но изгуби душата си!? Има ли нещо по-ценно от твоята душа? "(Марк 8: 36-37)? Каква ще е ползата от присъединяването ни към ЕС, ако загубим душата си, ако изгубим македонския език, нашата история, колективна памет, културни и идентични атрибути? Трябва ли да говорим за сегашните събития в Македония или да мълчим? По кой път да поемем? "Два пътя се разделят в гората и аз / избрах този, който пътува по-малко. / И това направи всичко различно" (Робърт Фрост).

Така пътят, който трябва да изберем за ЕС, трябва да бъде път, постлан с принципи, а присъединяването и влизането ни в ЕС ще бъде достойно само, ако македонският език, който съществува повече от хиляда години, се говори не само в Македония, но и в съседните страни.

Според Конфино интелектуалците се характеризират със следните характеристики: (1) дълбока загриженост за проблеми и въпроси от обществен интерес – социални, икономически, културни и политически; (2) чувство за вина и лична отговорност за държавата и решаването на тези проблеми; (3) тенденция да се разглеждат политическите и социалните въпроси като морални проблеми; (4) чувство за задължение да се търсят на всяка цена изключително логични заключения в мислите и в живота; (5) убеждението, че нещата не са такива, каквито трябва да бъдат и нещо трябва да се направи." (Вероятно има пред вид родения у нас историк Майкъл Конфино (1926-2010), преподавал във водещи университети в Израел и САЩ- ред). Следователно не всеки духовен или мислещ човек е и интелектуалец.

Същото важи и за който и да е представител на всякаква професия в политическата сфера, който обаче не и интелектуалец. И точно огромната липса на политици в страната, които да са и интелектуалци, което е голяма пречка за здравословното развитие на една държава, ме накара, в духа на писмото на Зола, да завърша днешната статия с няколко обвинения.

Обвинявам в измяна, в предателство на македонските принципи, в плиткоумие, невежество, късогледство, самоунищожение, в липса на визия, властолюбие, егоизъм, несправедливост, в липса на чувство за геополитическа стратегия, в дейност срещу държавните интереси.

Обвинявам за разпадането на Македония по всички признаци, по всички шевове.

Обвинявам за поробена Македония, за демакедонизирана Македония, за това, че те предадоха Македония доброволно, от удоволствие, за шепа долари, за нереална мечта, за илюзия, за "по-висока цел ".

Обвинявам за големите лъжи, решаващите предателства и празните обещания, които направиха живота ни безцелен, безидеен, нереален, тревожен, разстроен, депресиран, объркан, отчаян.

Обвинявам за убийството на македонския род, македонското име, за всичко, което е македонско.Още по темата: общо новини по темата: 295
17.01.2022 »
17.01.2022 »
16.01.2022 »
15.01.2022 »
14.01.2022 »
11.01.2022 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Абе какво говориш? На македонски език се говори в цялата вселена. Всички извънземни само него знаят и на него се разбират. Даже и Бог, при създаването на света, на Адам и Ева, е заръчал само македонски да използват. Всички останали езици по света са диалекти на македонският. И не, не съм чел статията. Няма и смисъл.
0
 
 
Само трябва да го питат тоя кретеноид ,на кого е кръстен ? И в "техния" и в нашия език корена на името му идва от ЛюБов. С буквичката Б. Едва ли скопските сърбогъзци ,казват ЛюПов ,за да е ЛюПчо. Но виж от 80то летие насам сменят по някой буквичка и ударение за да изменят думите. И това според тях е друг език!!! Това е ,като смяна на пола. И е хубаво да си отговори ,кой е създал Охридската школа. По чия заръка и кое царуване. Ако Климент Охридски смятат за техен човек,по важно е кой го е пратил там,от къде и с каква мисия. Да не се окаже ,че и Борис I e македонски цар ,ама царувал във Велики Преслав ,че да му е по близо до Плиска. И като им е хилядолетен езика ,защо Климент Охридски прогонен от Великоморавия отива в Бялград(по това време български) и от там заминава за столицата Плиска по покана и молба на Цар Борис I. Защо не отива от Бялград в Охрид ? Ами ,защото говедото ЛюПчо трябва да разбере ,че където е Столицата,там е и Царя. Там е патриарха,там са символите на властта. Там е сътворена и азбуката за да служи на народа и страната. Там е създадена и школата ,която да създава просветители и духовници. Ко му к**а е учил академик ЛюПчо,та не е научил това,че СЛЕД Плиска и Велики Преслав,Климент е изпратен в Охрид за да създаде втори център в НОВОприобщените земи към Първото българско царство. Та кои са им царете и столицата преди 886г.Сигурно идват от Марс!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2021/2022 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Зима 2021/2022 г.
Парламентарни избори 2021 г.
Български национален отбор по футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2008 - 2022 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: