Откриха гроба на първия български християнски мъченик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:27 / 25.06.2015
790
Днес в Плиска откриха гроба на първия български християнски мъченик - Боян Енравота. Мястото на разкопките е под купола на Свещения кладенец при Голямата базилика в Плиска. 

"Става дума за символичен гроб с археологически характер, а не за реален такъв. Това място играе важна роля в утвърждаването на християнската религия“, обясни пред Varna24.bg археологът доц. Павел Георгиев, ръководител на филиала на БАН в Шумен.

Свещеният храм е посветен на паметта на мъченика, син на хан Омуртаг, екзекутиран в Плиска през 832 година. Боян Енравота посрещнал смъртта заради отказа да се отрече от християнската вяра. Храмът е издигнат на мястото на екзекуцията, от което следва изводът, че гробът е именно на българския мъченик.

"На този етап все още е рано да се говори за артефакти. Ясни са единствено външните параметри на конструкцията. Проучването на гроба тепърва предстои“, каза още доц. Георгиев.




Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Призовават като обвиняем собственикът на оръжието, с което синът ...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).