
ЗАРЕЖДАНЕ...
Овчето мляко и сирене в Родопите предпазват от няколко вида рак | ||||||
| ||||||
Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай. Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените. Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко. Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската. Количествата обаче не са големи и от тях стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, а за да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята фермерът. |
Ако днес имаше местни избори във Варна? | ||
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (81) | 27% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (25) | 8% | ![]() |
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (37) | 12% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (161) | 53% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg