ПП-ДБ: КПКОНПИ да бъде от трима или петима, без партийна квота

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
18:12 / 12.07.2023
464
Внесохме предложение за промени между първо и второ четене на Закона за противодействие на корупцията, който бе приет на първо четене в края на юни и в който са заложени идеите за новия антикорупционен орган. Това обяви председателят на правната комисия в парламента и депутат от ПП-ДБ Стою Стоев пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. 

В тази една седмица, в която удължихме срока, успяхме да убедим колегите от ГЕРБ да ревизират голяма част от предложенията си, към които имаме притеснения. Голяма част от предложенията в проекта, който внесохме са във връзка с подобряване на цялостния механизъм за независимост на Комисията - как се съставя и функционират отделните вътрешни звена, така че да се гарантира по-голяма независимост. Структурната цялост на ДАНС да се запази и да може да постигнахме най-добрите европейски практики и да отговорим на всички изисквания,които са по ПВУ, защото такива съмнения се появиха във връзка с приетия на първо четене законопроект.

Промените около, които е постигнат консенсус са в три аспекта:

- как се съставя комисията, с какво мнозинство се избират членовете, дали трябва всяка парламентарна група да има представителство, по-малък брой на членовете, за да може да се гарантира оперативността на тази комисия 

- част от ресурсите на ДАНС да преминат към новосформираната комисия

- дали всички важни решения да преминават през комисията като орган или ще има оперативно самостоятелност и на служителите в дирекциите

По думите му ДАНС единствено е като тема в КПКОНПИ, защото беше разписано, че част от тази агенция ще премине в комисията за противодействие на корупцията, което Стоев посочи, че желае да бъде ревизирано като предложение. "Не става въпрос за промяна на службите, а за конституиране на изцяло нова комисия и България да има най-сетне действащ антикорупционен орган, какъвто последните години не сме имали. 

"Надявам се позицията, по която постигнахме разбирателство - няма да има квоти за отделните партии, ще бъдат трима или петима членовете на комисията с 6 години мандат, с ротационен принцип на председателстване и по-голямо мнозинство за избор", обясни Стоев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).