Пиратска музика за 10 млн. лева въртят кръчмите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:32 / 06.10.2015
468
10 млн. лева годишно са загубите от пиратска музика в заведенията. Над 100 000 са заведенията у нас, в които звучи музика, но само около 15 000 от тях плащат авторски права.

Това съобщи за "Монитор" Момчил Даскалов, мениджър "Лицензиране на публични изпълнения" в "Музикаутор".

Загубите са много сериозни, двете сдружения за колективно управление на музикални права у нас събират на година само 2 млн. лева без ДДС, уточни експертът.

Цената на музиката в ресторантите пада с 25% от началото на следващата година, а за зимните обекти промяната е от сезон 2016/2017. За това се договориха вчера представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и сдруженията - "Музикаутор" и " Профон", които защитават авторските права в музикалния бранш. 

Промяната се отнася за всичките обекти в страната, където звучат български и чужди песни.

В момента за ресторант с 50 места общата дължима сума годишно за музика към двете организации е 1000 лева. С новото споразумение таксата пада до 750 лева, а за членовете на ресторантьорската асоциация намалението е с още 50 на сто, което на практика означава, че собственикът ще даде 375 лева. 

Сметките на "Музикаутор" показват, че сега се дължат по 7 лева за място в заведение с една звезда и 8 лева за заведение с две звезди. Сходни са тарифите на "Профон". 

При хотелите пък легалната музика струва 1,50 лева на легло годишно за обекти с една звезда, а за петзвезден хотел сумата е 5,50 лв. на легло.

Тарифата за всеки обект е индивидуална, тя зависи от категоризацията на обекта и от броя на местата в заведението. 

"За музиката в кръчмите по зимните и летните курорти се плаща само по време на активния сезон, а не целогодишно", обясни Момчил Даскалов. Сумите обаче се дължат за всяка музика, която звучи в обекта, независимо дали идва от радио, телевизор или е пуснат диск в компютъра.

Потребителите се надяват цената на кюфтето и кебапчето в заведенията да тръгне надолу заради поевтинялата музика. От бранша обаче все още обмислят подобна реакция.

Вече ще може на едно гише да се подават заявките за договор за авторски и сродни права, уточни София Щерева, изп. директор на "Профон". Двете организации обединяват мрежите си и ще работят само с един сътрудник, вместо да търчат от едно на друго място.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...
Бензинът скача с 50-80 стотинки?
Здравната каса с важна информация за хората с редки заболявания
"Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за мес...
85% от българите живеят в собствено жилище, но над 22% нямат пари...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).