Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погребалните агенти излязоха на протест
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 11.03.2020Коментари (0)1539
© БТА
Шествие от катафалки премина пред Министерски съвет. Траурните автомобили минаха по жълтите павета, за да стигнат до Народното събрание.

На катафалките са залепени български трибагреници, а водачите им натискат продължително клаксоните на превозните средства. В района е засилено полицейското присъствие.

На 27 февруари депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията. "За" законопроекта , уреждащ вида на гробищните паркове гласуваха 85 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 32, с което той бе приет. Вносители на законодателната инициатива са депутати от ВМРО.

 Текстовете предвиждат общинският съвет да приема наредба, с която да урежда управлението и вътрешния вид в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината. С нея се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

В мотивите на законопроекта вносителите посочват, че именно липсата на закон за погребалната дейност, с който да се регулират обществените отношения, свързани с траурно-обредната дейност, управлението на гробищните паркове и статусът на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги, води до необходимостта от предлаганите промени.

От погребалните агенции считат закона за лобистки и на практика, че той давал възможност за монопол на общинските погребални дружества.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: