Политолог: Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго сега

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:49 / 21.06.2022
672
След днешните дебати по вота на недоверие и последващото гласуване разговорът за бъдещето ще бъде много по-ясен. Това мнение изрази пред БНР доц. Светослав Малинов, завеждащ катедра “Политология" към Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски", бивш евродепутат."Не мога да кажа, че ще бъде по-оптимистичен, по-хубав, но ще бъде по-ясен."

"От вот на недоверие, който изглеждаше с предизвестен резултат – че ще бъде успешен, изглежда последните няколко дни започнаха да се появяват съмнения. Пропукването може да дойде изненадващо от хора, които отсъстват или се въздържат, защото гласът "въздържал се" по същество е подкрепа на правителството. Моята увереност, че вотът ще мине, малко се разколеба", коментира Малинов.

Малинов не е сигурен в монолитното гласуване.

"ГЕРБ и ДПС нямат желание да отидат на предсрочни избори. Те нямаха желание и за този вот на недоверие, но бяха принудени от обстоятелствата, от ИТН, защото иначе щяха да изглеждат лицемерни – искат предсрочни избори, пък като се отвори възможност, не се възползват."

Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго сега. Въпросът е как това ще се съчетае и с голямата възможност за разрешаване на спора и началото на преговорите със Северна  Македония, изтъкна доц. Малинов. По думите му "не знаем дали ще има нова политическа воля в парламента".

Предизборната кампания е неизбежна след няколко месеца, подчерта Светослав Малинов. По думите му лошото на всяка предизборна кампания е втвърдяването на позициите и подчертаването на разликите и конфликтите, а след това трудно се преминава в разговор за коалиция, която е неизбежна.

Може да се окаже, че след изборите коалиционното правителство "ще се поразшири", отбеляза политологът. 

"В момента сме в политическа нестабилност, има тежки разделителни линии. Не може да се управлява обаче без част от тях да бъдат заличени.

Имаме международна обстановка, която безмилостно тежи на това правителство и на всяко следващо. Имаме инфлация и този неразрешен спор, дългогодишен, с Македония, очертава се някакво разрешаване. Трябва да се вземат смели решения, да не се поддават политиците на елементарните внушения. Тъжното е, че огромна част от тях знаят кои са верните решения, но нямат смелост да ги произнесат, защото не са популярни."

Виж коментарите (0)

Още по темата (741):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
29.07.2022 Доц. Георги Кючуков във Варна: Цялата процедура по отстраняването на руските дипломати беше крещящ политически акт
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).