Политолог посочи 7 причини защо Трети март не трябва да бъде наш национален празник

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
11:29 / 01.03.2021
1361
Доц. д-р Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет на България, публикува във фейсбук 7 причини защо Трети март не може и не трябва да бъде наш национален празник защото:

1. Руската империя подписва на 3-ти март 1878 предварителен договор за мир с Османската империя, а не окончателен мирен договор, признат от всички велики сили. Този договор е всъщност протокол за предварителен мир, проектодоговор, който няма никаква международно-правна стойност.

2. Подписването на протокола в Сан Стефано става без никакво българско участие. Никой не се допитва до български представители. Руската империя не допуска българи да присъстват нито на 3-ти март в Сан Стефано, нито в Берлин през юли същата година, когато се сключва истинският международен договор за мир.

3. Честването на 3-ти март 1878 г. утвърждава един фалшив национален блян по неосъществимия и неосъществим мит за "Сан Стефанска България“. Тази България е очертана с оглед на чужд стратегически интерес и няма нищо общо с възрожденския идеал за "целокупна България“.

4. Митът за "Сан Стефанска България“ подменя идеала за "чиста и свята република“. Той е особено вреден днес, когато патриотарството и безмозъчният популистки национализъм се опитват, за съжаление често успешно, да подменят демократичния патриотизъм и републиканския идеал.

5. Трети март утвърждава преклонението пред чужда държава, утвърждава българския комплекс за малоценност пред нея, затвърждава мита за "двойната освободителка“, към която трябва да изпитваме само вечна признателност и коленопреклонение.

6. Митът за трети март разделя трагично българската нация, възражда отвратителния комплекс на малоценност на българите и не само няма нищо общо с идеалите на българското Възраждане, но и коварно ги подменя.

7. И до днес 3-ти март разделя българите на "русофили“ и "русофоби“, митологически обосновани идеологеми за ценностно разделение на българското общество. Това разделение се поддържа от антибългарското русофилство като "грубо политическо суеверие, което води до национално предателство и погром“.

По ирония на историята датите 19-ти февруари/3-ти март по стар и нов стил си приличат по своя трагизъм. На едната русофилите "честват“ обесването на Левски, а на другата "безсрочната руска окупация на България“. Това просто не може да продължава, ако искаме да сме свободна и независима държава.

Виж коментарите (9)

Още по темата (23):
04.03.2021 Никой в Русия не знае какво се е случило на 3 март, 1878 година
04.03.2021 Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста
04.03.2021 Десетки жители и гости на Девня се включиха в честванията за 3-ти
март
04.03.2021 Най-красивият водопад в света изгря в бяло, зелено и червено
04.03.2021 Тържествена проверка – заря се проведе пред Катедралния храм във Варна
03.03.2021 Лили Иванова с поздрав за 3 март
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).