Повдигнаха обвинения на Москов за престъпления по служба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:43 / 22.11.2016
991
Дни след като бе гласувана оставката на кабинета "Борисов 2", прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в него Петър Москов за престъпления по служба.

Две от обвиненията са свързани с бартера на ваксини, който преди година Москов направи със съседна Турция. Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, във вторник от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си върху идеята на Москов. Те ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения.

Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция, каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов пред журналисти, след като излезе от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. По думите му има още едно обвинение във връзка с производствен процес в "Бул Био", несвързано с дарението с Турция.

"Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира Петър Москов.

По-рано през деня обвинение бе повдигнато и на заместника на Москов Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

След като излезе от столичното следствие Персенски коментира, че причината за обвинението е дарението на ваксини за туберкулоза на Турция. Персенски посочи, че стойността му е 300 000-400 000 лева.

Държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015 година, напомня "Фокус". На 15 април 2016 година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. 

Той обясни, че предметът на разследването е свързан с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение - единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Турция.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Важна промяна относно годишните технически прегледи на колите
Нинова: Искаме на България да спре да се гледа като на втора ръка...
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптикът Янков ни развали мераците за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).