Пожарникарите и спасителите обмислят протести

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:24 / 22.11.2016
1049
Пожарникарите и спасителите обмислят протести срещу парите за МВР в проектобюджета за 2017-та година, ако бъдат запазени в сегашния си размер.

Националния синдикат "Огнеборец" настояват за изравняване на основната заплата на пожарникарите с минималната работна заплата, заложена за следващата година, както и за увеличаване на бюджета за пожарна безопасност с 15 процента спрямо бюджета за 2016-та година. Исканията на синдиката ще бъдат внесени в Народното събрание до края на седмицата и ако не бъдат взети под внимание, ще се пристъпи към протестни действия.

В позицията на Националния синдикат "Огнеборец" се посочва, че планираното увеличение на разходите в бюджета на МВР за следващата година ще покрие единствено вдигнатите с 20 процента осигуровки на служителите по Закона за МВР. Без промяна остават основните заплати на пожарникарите и спасителите - 380 лева, обясни лидерът на синдиката Венцислав Станков.

"Тази база за поредна година остава една и съща, като преди две-три години, ако не ме лъже паметта, се увеличи само с 4 лв. А минималната работна заплата се увеличава многократно с 20 лв., с 40 лв. Не сме съгласни с това и не е редно. Трябва поне да се изравни примерно по Закона за държания служител", каза той.

Предвидените средства за поддръжка на пожаро-спасителната техника, както и на сградите, също не са достатъчни. "Имаме само 13 900 лева за капиталови разходи, като имате предвид, че имаме фонд с около 300 сгради за поддръжка"

От синдиката настояват за увеличение на средствата за пожарна безопасност и защита на населението с 15 процента спрямо бюджета за тази година, като това не включва ръста на осигуровките с 20 процента. В абсолютна стойност исканото увеличение се равнява на 29 милиона лева.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).