Пращат учителите на психотест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:06 / 07.11.2016
1718
Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. За такива промени в нормативната уредба се говореше през 2014 година, след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище. 

Въпреки това обаче Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Наредбата, обаче макар да е подписана от здравния министър е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.

Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и др.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат да бъдат диагностицирани от лекар специалист в съответната област - психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.


Източник: Монитор


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).