Правителството въвежда понятието "апатрид"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:32 / 27.04.2016
2748
Понятието "апатрид" и процедура за предоставяне на статут на лице без гражданство се въвеждат с промени в Закона за чужденците в Република България. Правителството одобри законопроекта и предлага на Народното събрание да го приеме.

Поправките са съобразени с Конвенцията за статута на лицата без гражданство и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които България е ратифицирала през 2012 г.

"Апатрид" е лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство. С поправките се урежда правният статут на апатрида, както и условията и процедурите за издаване на документ за пътуване на апатридите, с предоставен от нашата или друга държава статут на лице без гражданство.
С промените се обръща специално внимание на разпоредбите, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или на представителство на международна организация в България, както и на членовете на техните семейства. В МВнР ще бъде създаден специален електронен регистър на издадените карти, като за регистрацията ще бъдат уведомявани министерствата на вътрешните работи и на финансите и ДАНС.

Нормативният акт създава изрична правна уредба по отношение на представяните пред службите за контрол на чужденците документи, съставени в чужбина и удостоверяващи семейни връзки, като се въвежда изискването те да са признати или допуснати за изпълнение по българското право.

По-строги изисквания се въвеждат по отношение лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване в качеството на представители на чуждестранни търговски дружества. За тях се предвижда извършване на предварителна проверка относно действителната дейност на дружеството в чужбина, наличието на оборот и произхода на капиталите.

С измененията и допълненията в Закона за чужденците българското законодателство се привежда в синхрон с решение на Съда на Европейския съюз, според което гражданите на трети държави могат да влизат на територията на Съюза с валиден документ за пътуване и валидна виза, положена в обявен за невалиден паспорт.


Виж коментарите (0)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Неприятна новина за всички българи, които са тръгнали към Гърция ...
Президентът: Без социална справедливост всяко общество е обречено...
Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
Тодор Капитанов: Кодексът на труда е най-нарушаваният закон у нас...
Тези новини за лихвения процент, които ще засегнат много българи
Шофьорите да внимават днес!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).