Предлагат да се премахне адвокатската тайна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:09 / 04.04.2023
491
Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми. Адвокатската тайна реално ще бъда премахната. 

Адвокат Людмил Рангелов заяви, че отпадането на адвокатската тайна в определени хипотези е изключително тежък удар върху фундаментите на адвокатската професия. "Това е един хилядолетен институт. Адвокатската тайна дава смисъла и престижа на професията. Спазването ѝ е неотменимо изискване за изграждане на доверие с клиента. Съобщенията между адвокат и клиент са неприкосновени. Според мен в МФ има объркване заради текучеството на хората, които се занимават с тази проблематика", коментира той в ефира на NOVA NEWS. 

По думите му Законът за мерките срещу изпирането на пари е променян 14 пъти в рамките на 5 години. "Един нестабилен и краткотраен парламент не бива да се занимава с конституционна реформа", подчерта Рангелов. 

Димитър Марковски смята, че премахването на адвокатската тайна е поредният безумен опит да се посегне на нещо фундаментално. "Не бива никоя политическа система да посяга на нещо конституционно закрепено. Цели се пряко нарушаване на действащ текст от Конституцията и поне още два текста от Закона за адвокатурата. Няма как един адвокат да бъде принуден да докладва това, което един клиент му е споделил и доверил. Не може това да е обществено оправдано действие", заяви той. 

Според него за да има съдебна реформа трябва да се извади политическият елемент от съдебната власт. "Във ВСС има недопустимо смесване на политическа и съдебна власт. Това са органи, които трябва да бъдат надзиравани и реформирани от хора, които са вътре в системата, не от политици", категоричен е Марковски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).