Премиерът Кирил Петков обсъди разширението на метрото с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:13 / 14.02.2022
1350
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Премиерът посочи, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София.

Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през "Подуяне" и "Слатина". За изграждането на отсечката Шипка-Гео Милев-Слатина-Арена "Армеец"/Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има шест станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят Кирил Петков

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график да не бъде завършена до средата на 2026 г. До този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. 

В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница, припомнят от пресслужбата на правителството.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър"-"Сухата река" и жилищен комплекс "Левски", включваща три спирки. За целта е осигурено 100 процента финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
29.11.2022 Йорданка Фандъкова: Правя всичко възможно строителството на метрото да не
спира
14.09.2022 Столичанка възмутена: 20 минути чакане за еднократно пътуване в
метрото!
28.03.2022 Дефибрилатори ще бъдат поставени в 5 от най-натоварените метростанции
21.03.2022 Фандъкова за орязаните средства: Нито един километър, нито дори метър жп линия няма предвидени за София
14.03.2022 Аварирал влак на "Младост 1" забави движението на метрото. Гражданите: Сигурно олиото е на 2 лева
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).