Премиерът: Не искаме конфронтация с никого, у нас са добре дошли както израелски, така и арабски туристи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:28 / 24.07.2012
1597
Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет. Борисов призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера по света работят по темата.

Тези, които казват, че България не е надеждна граница на Шенген, не трябва да прибързват, защото може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница на България, каза още министър-председателят.

Той подчерта, че България не иска конфронтация с никого и в страната са добре дошли както израелски, така и арабски туристи.

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви премиерът.

Борисов каза още, че България няма да се меси в съществуващи вражди.

Нашите служби нямат този бюджет - многомилиарден, заяви премиерът. По думите му - не бихме искали да харчим милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

Борисов заяви, че атентатът - по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян. Няма организация в света, която - всеки, който се появи, да му тарашиш багажа, заяви премиерът.

Не виним българските служби за атентата в Бургас, виним терористите, заяви от своя страна съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Бренън.

Той добави, че американците са впечатлени от професионализма на българските разузнавателни и други служби и заяви, че е планирал визитата си в България преди случилото се в Бургас, защото е искал да благодари на премиера и службите за отличната работа, която вършат.

САЩ имат своите притеснения от дейностите на "Хизбулла" и дейностите на Иран, има индикации, че са участвали в терористични актове в различни точки на света. Това е нещо, което заклеймяваме, знаем че и българските ни партньори заклеймяват. Ще очакваме резултатите от разследването във връзка със случилото се в България. Когато установим резултатите, ще се прецени най-подходящата реакция, посочи той.


Виж коментарите (1)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).