Президентът Петър Стоянов ще връчи наградата за човешка доброта

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:44 / 13.10.2022
1015
Президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов ще връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. За нея са номинирани над 30 доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна.

Церемонията ще се състои утре, 14 октомври т.г., от 11,20 ч. в Аулата на Нов български университет. Тя ще бъде открита от бившия вицепремиер, министър на образованието и науката и настоящ председател на настоятелството на висшето училище Веселин Методиев. Ще присъстват и представителите на Гражданския форум, инициирал приза. В него влизат общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и др. Специален гост ще бъде посланикът на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко.

Наградата за гражданска доблест и човешка доброта ще бъде разпределена в четири категории – за доброволци, за група от съмишленици или социална мрежа, за неправителствени организации и за предприемачи или частни фирми, които са подпомогнали украинските бежанци. Номинираните са сред най-активните в осигуряването на помощ с транспорт, подслон, храна, дрехи и дори за придобиване на статут на временна закрила. Носителите на приза са определени от специално жури, в което влизат университетски преподаватели, журналисти и литературни критици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).