Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът Радев: България и Япония споделят отношения на приятелство и партньорство и имат изключително добро взаимодействие и в международен план
Автор: Цвети Тончева 17:57 / 18.10.2023Коментари (0)818
©
България и Япония споделят отношения на приятелство и партньорство и имат изключително добро взаимодействие и в международен план. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои посланика на Япония у нас Хироши Нарахира с орден "Мадарски конник“ първа степен за особено големите заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения между двете държави, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на "Дондуков“ 2, държавният глава подчерта последователните усилия на посланик Нарахира за задълбочаване и развитие на българо-японските отношения. "Със своята настойчивост, активност и професионализъм успяхте да направите така, че да укрепва политическият диалог, да се развиват търговско-икономическите отношения и нашите културни, образователни и научни връзки“, посочи Румен Радев, отбелязвайки, че мандатът на посланика е съвпаднал с глобалната пандемия от COVID-19 и последвалите от нея предизвикателства.

Япония е един от ключовите търговски партньори на България в региона на Източна Азия, заяви президентът и отбеляза възходящото развитие на двустранния търговски обмен, който през 2022 г. надхвърли 300 млн. щатски долара. "Вярвам, че той е далеч под нашите възможности и следващите години ще докажат това“, каза още Румен Радев.

Като успешни примери за взаимодействие държавният глава открои сътрудничеството между "Ел Би Булгарикум“ и японската компания "Мейджи“, които тази година подписаха писмо за намерение за откриване на съвместен развоен център за млечни продукти в София. През декември м.г. в София беше открит и първия за Европа изследователски и развоен център в областта на електрическите превозни средства на компанията "Нидек елесис“, която е сред големите компании в автомобилния сектор в Япония. През 2023 г. двете държави приеха и Съвместна декларация за сътрудничество в областта на дигитализацията и иновациите.

Япония се ползва с голяма популярност и уважение в България като страна с върхови постижения в икономиката, науката, технологиите, богатата си култура и традиции, отбеляза още президентът. Той припомни още, че приятелските отношения между двете страни имат дългогодишни връзки, но са укрепнали особено по време на прехода на България към демокрация и пазарна икономика. Румен Радев изрази и признателност за решението на японското правителство да отпусне помощ в размер на над 1 млн. щатски долара за украинските бежанци в България чрез Върховния комисариат по бежанците към ООН, Международната организация по миграция и УНИЦЕФ.

Посланик Хироши Нарахира изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Той също подчерта, че отношенията между България и Япония са основани на приятелството между двата народа. Дипломатът благодари и за положените усилия лично от президента, както и от много представители на българското и японското общество за изграждането и развитието на двустранните връзки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: