Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Тази няма да е последната икономическа криза
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 20.05.2012Коментари (4)1100
© Varna24.bg
"Тази няма да е последната икономическа криза и България трябва отсега да бъде добре подготвена за следващата. Компютърните технологии могат да бъдат нашето спасение тогава." Това заяви президентът Росен Плевнелиев след края на визитата си на Западния бряг на САЩ. Там в продължение на три дни пред американския бизнес той рекламира България като страна, чийто икономически фокус ще се измества все повече в посока на високите технологии.

Той се позова на статистиката на НСИ, според която средната заплата в сектора е 1400 лв., докато тази в земеделието и туризма е под 500 лв. "Браншът на информационните и комуникационни технологии мина почти безпроблемно през кризата и това говори достатъчно", аргументира се президентът, чиято идея е България да се превърне в Силиконовата долина на Източна Европа.

Според Плевнелиев един програмист в САЩ взема по 0 на час, докато същата работа в България струва и това е огромен шанс да накараме големи компании като "Гугъл", "Сиско" и "НР" да изнесат дейност у нас. Президентът вече се срещна с топмениджъри от трите гиганта, пред които представи бъдещия софийски технологичен парк, който ще се намира на 4-и километър. 

"Смятам лично да оглавя обществения съвет за изграждането на парка. Направих си труда и открих, че у нас има поне 100 прохождащи софтуерни компании, за които обаче никой не знае. Те са някъде по апартаменти и гаражи. София Тек Парк ще им даде възможност да изгреят", обяви Плевнелиев.

На борда на правителствения самолет малко преди кацането си в Чикаго за срещата на върха на алианса, която започва днес, той съобщи, че България ще остане в Афганистан и след напускането на НАТО в края на 2014 г. По думите му ще се съобрази с решението на алианса за изтегляне, но ще остане наш редуциран състав, най-вероятно от инструктори, които ще продължат работата си с прохождащите сили за сигурност на страната. Според Плевнелиев членството в НАТО е единственият шанс на България да се защитава в 21-и век. 

"За тази защита обаче трябва да заслужим доверието на партньорите си. Дано не се налага, но ако трябва, ще водим и войни заедно с НАТО", категоричен бе президентът. Той даде за пример и завършилата първа фаза на тестове за оперативност на противоракетния щит на НАТО, който вече предпазва пет европейски страни, включително нашата. "В близост до нас има много страни, които разполагат с балистични ракети, но не са членки на НАТО. Тези страни могат да качат на тези ракети химическо и друго оръжие и затова участието ни в щита е от първостепенна важност", подчерта държавният глава.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей как досега немаме истински президент. Един от друг не биват. Смени се авджията с "оратор" без покритие.
0
 
 
Стига бе - таз година нали свършва света - край на кризата :)
Aнонимен
на 20.05.2012 г.
+2
 
 
Защо пак в София? Други градове няма ли в тази България?
Aнонимен
на 20.05.2012 г.
+1
 
 
Малко смущаващи са последните думи на президента ,за евентуална заплаха от страни в близост до България. П.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: